30
srp
2022
Podcast

U društvu skladatelja: Ivana Kiš

Ivana Kiš i Jana Haluza

share

U novoj epizodi ugošćujemo “naše gore list”, skladateljicu koja je nakon diplome iz kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, otišla na svoju hašku petoljetku usavršavanja po nizozemskom principu suvremene glazbe u tonalitetnom okruženju (u vrijeme kada je Den Haag bio poznat na ovim prostorima samo po Haškom sudu), a potom se trajno “skrasila” u Izraelu gdje sa suprugom Izraelcem i dvoje djece živi proteklih 15 godina.

Južnjačko sunce joj godi: stigla je u naš studio preplanula i vedra, puna dobrih vibracija, iskreno se radujući rodnom gradu u kojem iskreno uživa. U razgovoru smo se dotakli njezinih godina studija u klasi prof. Marka Ruždjaka koji joj je dopustio da se izražava svojim skladateljskim jezikom, drugačijim od prevladavajućeg atonalitetnog zagrebačkog akademizma.

Otkrila nam je da najradije piše za prijatelje i male ansamble jer se tako može nadati češćim izvedbama, da sve njezine skladbe (osim najnovije, Na na na na koju je Cantus Ansambl praizveo u Ljubljani i onda reprizirao u Slavonskom Brodu) imaju priču, likove i pripovjedno-kazališni moment, te da piše isključivo u naletu inspiracije.

Naposljetku je otkrila pozadinu nastanka njezina gitarskog ciklusa sa slikama i videom Supertramp’s Journal koji uključuje njezinu skladateljsku referencu na dnevnik američkog avanturista Alexandra Supertrampa koji je otišao živjeti u prirodu i od prirode i na žalost izdahnuo u olupini napuštenog autobusa.

Moglo bi Vas zanimati