09
ožu
2023
Podcast

MBZ Podcast #2: Šest skladateljica nalazi inspiraciju

MBZ Podcast #2: Šest skladateljica nalazi inspiraciju

share

32. muzički biennale Zagreb uskoro starta s predbijenalskim programom, a došlo je vrijeme i za bavljenje samom glazbom koju ćemo slušati u travnju. Tako drugi u nizu netom započete serije podcasta donosi svojevrsni teaser za nadolazeće izvedbe novih djela Sanje Drakulić, Olje Jelaske, Sande Majurec, Mirele Ivičević, Sare Glojnarić i Helene Skljarov.

Upravo njihove razlike, raznolikost pristupa glazbi, stvaranju, promišljanju koje vodi do realizacije ideja, potpuno drukčije poimanje glazbenosti i poetičkih smjernica kojima se vode, sve to čini ovaj odabir zanimljivijim, sadržajnijim, a playlistu koju su zasebnim doprinosima formirale šarolikom u svakom smislu.

Osim početnih inspiracija koje su potaknule odluke vezane za pisanje novih djela (odabir instrumenata, glazbeni zametak, tematsku okosnicu i sl.), autorice sa slušateljima podcasta dijele i svoje osobne favorite, skladbe koje su ih nadahnule, usmjerile ili su pružile onaj “to je to” trenutak u glazbi zbog kojega skladamo, slušamo i volimo glazbu.

Ovaj simpatični niz javljanja ispresijecan glazbom nudi tako miris onoga što slijedi na koncertima gdje će se glazba navedenih autorica čuti.

Kako ne bismo otkrili previše, preporučamo poslušati podcast u cijelosti, a on uključuje i glazbu koju su na poziv autorice podcasta, Ive Lovrec Štefanović, odabrale navedene skladateljice, a koju su, među ostalim, napisali: Arvo Pärt, Gerardo Matos Rodríguez, Djivan Gasparyan, Sufjan Stevens i Damien Saez.

Prvi podcast ovog serijala možete pronaći ovdje.

Moglo bi Vas zanimati