13
ožu
2023
Video priče

32. muzički biennale Zagreb

MBZ Priče

MBZ Priče

MBZ Priče

share

MBZ Priče – pogled u ideje i svijet 32. MBZ-a

Od improvizirane glazbe do novih tehnologija, preko glazbe za djecu, politički obojane narudžbe za vokalne skladbe i glavne teme ovogodišnjeg Biennala – održivosti –  MBZ se najavljuje i u pet video-priča čije su autorice Petra Pavić i Dina Puhovski.

MBZ Priče ne najavljuju redom čitav program, već daju naslutiti bogatstvo tema i pitanja vezanih uz ovogodišnji festival.

Sljedeću u nizu očekujte već tijekom nadolazećeg tjedna, a sve epizode MBZ Priča, kao i podcasta, moći ćete pronaći na portalu Glazba.hr, u rubrici Slušaj & gledaj.

MBZ Priče, 32. MBZ

MBZ Priče – iz: opera rosa

Impro scena

U prvoj MBZ priči novog ciklusa, protagonisti su glazbenici okupljeni u projektu ‘Impronedjeljci’ koje organizira umjetnička organizacija Cargo.

opera rosa – MBZ Kidz

U središtu druge MBZ priče je opera rosa koja nastaje u koprodukciji s HNK Zagreb, a bit će izvedena u sklopu 32. Muzičkog biennala Zagreb. “Zamišljena je kao zajedničko putovanje onih najmlađih i njihovih roditelja, a cilj joj je ugoda, istraživanje, igra koja neminovno proizlazi iz susreta bebe sa zvukom.”

reMBZcycle

Program instalacija koje je za 32. MBZ odabrala Sara Salamon “propituje povezanost umjetnosti i ekologije te uopće odnos ljudskog čimbenika – bilo umjetničkog, bilo svakodnevnog – i samoobnove prirode.”

U Tunelu Sljeme, ispod Jadranskog mosta, u Galeriji Na katu uskoro će biti audio-video izvedbe i instalacije M I J E H Branimira Štivića, panacea /( Pjesme i napitak Luane Lojić i Tina Dožića te Zvučno zrcalo za krhotine br. 2 Sare Salamon.

Tech

Tehnologija je kreativna, a na MBZ-u će nastupiti u raznolikoj igri koja kombinira vizualno, bučno, prostorno… Mašine koje od otpada rade noise, AR instalacije u javnom prostoru i širenje dosega instrumenta elektronikom: zavirite u još jednu MBZ priču (a zatim u program na mbz.hr!)

Balkan Affairs

Šest svjetova, šest glasova: zamišljen kao projekt koji otvara prostor skladateljima iz regije, BALKAN AFFAIRS za MBZ povezuje šest perspektivnih mladih skladateljica i skladatelja sa šestero izvođača ansambla Neue Vocalsolisten Stuttgart, jednog od najvažnijih aktera za suvremenu glazbu današnjice. Iako su u vrijeme kada se odvijao rat bili vrlo mladi, šestero skladatelja iz projekta sa svih strana Balkana, posljedice osjeća i danas te ih istražuju u ovom projektu. Njihova su sjećanja ključna za izgradnju glazbenih svjetova, nekada u sprezi s elektronikom (uživo) i videoprojekcijama ili u maniri elektroakustike, koji uključuju i različite tehnike izvođenja, od tradicijskoga pjevanja do hiperbolizirana disanja i krikova…

Rezultat će biti šest praizvedbi u koprodukciji s udrugom Musik der Jahrhunderte i ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart.

16 / 04 NEDJELJA
18.00 – 19.15h Lauba
Neue Vocalsolisten Stuttgart: Johanna Vargas, Susanne Leitz-Lorey, Truike van der Poel, Martin Nagy, Guillermo Anzorena, Andreas Fischer
skladatelji: Hanan Hadžajlić, Jug Marković,  Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik, Helena Skljarov

Pročitajte i programske tekstove BALKAN AFFAIRS skladateljica i skladatelja.

Moglo bi Vas zanimati