09
svi
2022
Podcast

Slavko Nedić: „Cro sacro scena je siroče bez oca i majke“

Slavko Nedić

Slavko Nedić

share

Slavko Nedić je urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija. Najzaslužniji je za popularizaciju popularne duhovne glazbe na ovim prostorima i tvorac odrednice Cro sacro.

Urednik je izdanja Cro sacro etikete, edicije Hrvatskog katoličkog radija koja djeluje pod okriljem Croatia Recordsa, umjetnički direktor Uskrs fest festivala od 2002. godine te umjetnički direktor Stepinčevih nota, festivala duhovne glazbe koji se održava u Koprivnici.

Dugi niz godina objavljivao tekstove u časopisima Status, Pogled, Glas koncila, Spectrum i drugih. Također, plodan je skladatelj: komponirao je oko dvije stotine skladbi s duhovnom i drugom tematikom. Kao skladatelj, aranžer, izvođač ili glazbeni producent objavio više od 50 glazbenih albuma te dvije duhovne pjesmarice.

U razgovoru objašnjava kakav je status hrvatske popularne duhovne glazbe i zašto smatra da je ona neželjeno glazbeno dijete, jer je ne prihvaćaju ni svjetovni mediji ni Crkva. Unatoč tome, tisuće ljudi svakog tjedna imaju nastupe, pjesme se uredno snimaju i emitiraju, a popularnost te glazbe raste iz dana u dan.

Slavko Nedić pričao je i o poznatim izvođačima koji su započeli karijeru u crkvenim zborovima, od Danijele Martinović nadalje. Uz mnoštvo biblijskih citata živo je predočio kako funkcionira scena koja uključuje izvođače koji izvode razne vrste glazbe, od gospela do heavy metala.

Slavko Nedić najavljuje i veliki duhovno-glazbeni spektakl koji će se održati na stadionu Maksimir 4. lipnja u 20 sati i gdje se očekuje 55 tisuća ljudi. Nastupit će dvadesetak izvođača među kojima su Alan Hržica, Emanuel, Rafael Dropulić Rafo, sestre Husar i Tony Cetinski.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Moglo bi Vas zanimati