30
stu
2022
Recording + score

Srđan Dedić - Thinking of Master Ryōkan (2021.)

Srđan Dedić / Foto: Andrea Grgić

share

Na YouTube kanalu RecordingPlusScore Hrvatskog društva skladatelja objavljen je novi video, skladba Thinking of Master Ryōkan Srđana Dedića, u izvedbi iznimnog flautista Danija Bošnjaka, kojem je skladba i posvećena.

Skladatelj je uz svoje djelo skladano 2021. godine priložio sljedeći komentar: „Ryōkan Taigu (良寛大愚) (1758. – 1831.) bio je osebujni japanski zen-budistički redovnik. Napustivši samostan, odabrao je samotnjački život u trošnoj kolibi, provodeći najviše vremena pišući pjesme i ispisujući kaligrafiju od čega je zarađivao za goli život. Često sam, ali ne i usamljen, Ryōkan je bio omiljen među stanovnicima obližnjeg sela, posebno među djecom s kojom se često igrao. Fascinantno djelo i životni put majstora Ryōkana postali su inspiracija za ovu skladbu kada sam, poput mnogih ljudi diljem svijeta tijekom pandemije, bio prisiljen razmišljati o životu u izolaciji. Središnji dio skladbe aludira na japansku shakuhachi flautu, instrument koji sam upoznao tijekom šestomjesečnog boravka u Japanu i za koji sam prethodno skladao. Skladba je posvećena flautistu Daniju Bošnjaku.“

RecordingPlusScore kanal je HDS-a posvećen promoviranju hrvatskih autora objavom njihovih djela u formatu audio snimke uz prateću partituru.

Dedićevu skladbu možete poslušati na linku niže:

Izvodi: Dani Bošnjak, flauta

Više o skladatelju saznajte ovdje.
Recording + Score YouTube kanal

Moglo bi Vas zanimati