04
lip
2023
Recording + score

Recording + Score

Tihomir Ranogajec: Rush Hour

Tihomir Ranogajec: Rush hour

Tihomir Ranogajec: Rush Hour

share

Recording + Score predstavlja snimku djela osječkog skladatelja te jednoga od voditelja festivala suvremene glazbe Novalis, Tihomira Ranogajca, djelo koje je prethodilo nedavnoj uspješnici za saksofonski kvartet, skladbu Rush Hour.

59. Glazbena tribina Osijek, Tihomir Ranogajec i članovi kvarteta Papandopulo / Foto: Kristijan Cimer

Rush Hour skladba je nastala u okviru majstorskog tečaja kompozicije održanog u sklopu 30. Muzičkog biennala Zagreb (6 – 13.travnja 2019). U okviru istog tečaja je skladbu izveo ansambl Riot, a verzija koju donosi serija Recording+Score je ona ansambla Synchronos, izvedba s festivala Novalis, koncertne izvedbe održane u Osijeku 15. listopada 2022. u dvorani Kulturnog centra Osijek.

Tihomir Ranogajec i Matko Brekalo na festivalu Novalis 2022.

O skladbi je autor zapisao: “Moderni svijet i društvo nemilosrdnisu, stresni i ne favoriziraju mir, smirenost te radost jednostavnih, malih stvari u životu. Često imamo previše obveza, rokova i stresnih situacija u poslu, kao i u privatnom životu, što je osobito prisutno u velikim gradovima. Puno prilika znači puno stresa. Kako bih to opisao, zamislio sam jedan prosječni rush hour u velikom gradu. Puno vozila, ljudi koji su zapeli na jednome mjestu neko vrijeme i, bez obzira na to koliko obveza i rokova imali, jednostavno moraju čekati (što može biti vrlo frustrirajuće).

Stoga, na kraju, Rush Hour posveta je modernom svijetu, društvu i stalnim rokovima koji se mjere u satima, minutama… ponekad i sekundama.”

Foto: AUKOS

Tihomir Ranogajec rođen je u Osijeku 1990. godine. Po završetku Isusovačke klasične gimnazije upisuje studij glazbene pedagogije na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku koju završava s odličnim uspjehom i dobivenom Rektorovom i Dekanovom nagradom. Apsolventsku godinu odrađuje u Londonu u okviru Erasmus stručne prakse radeći s organizacijom Sound and Music na razvoju nove glazbe i mladih skladatelja. Dobitnik je potpore Fonda Matz Hrvatskog društva skladatelja za poticaj mladim skladateljima za 2015. godinu.

Skladao je za solo instrumente, različite komorne sastave, zbor i tamburaški orkestar. Majstorske tečajeve kompozicije je radio s eminentnim skladateljima Ninom Šenk, Nilsom Vigelandom, Markom Nikodijevićem, Davorom Vinczeom i Genoel von liliensternom. S tamburaškim orkestrom Batorek je kao dirigent odradio uspješne turneje po Francuskoj, Brazilu i Bugarskoj. Zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistent na Odsjeku za instrumentalne studije.

Preostale snimke i partiture pronađite na YouTube kanalu projekta Recording + Score.

Moglo bi Vas zanimati