09
stu
2021
Replay

Cantus Ansambl 20 za 20 – članovi Cantus Ansambla poklanjaju 20 vrsnih izvedbi u povodu u 20. rođendana ansambla

share

Već 20 godina suvremena glazba u Hrvatskoj, posebno ona hrvatskih autora, živi, diše i komunicira kroz jedinstven kolektiv kreativnih pojedinaca – Cantus Ansambl. Ansambl je to iznikao 2001. godine u okviru Muzičkog biennala Zagreb i u okrilju HDS-a, iz dugogodišnje potrebe za sastavom koji će kontinuirano i predano skrbiti o suvremenoj glazbi, njezinim autorima, promovirati ih i prezentirati, „kod kuće“ jednako kao i u inozemstvu.

U godini osnutka Cantus Ansambla, njegov je osnivač i umjetnički ravnatelj, Berislav Šipuš, svome ansamblu ovim riječima otvorio put: „Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenjem…“. Traganje za nepoznatim nikada nije prestalo, a ansambl i dalje živi i svojim entuzijazmom i posvećenošću otvara i osvaja uvijek nove vrhunce.

Povodom velikih 20 godina, koliko već traje to Cantusovo putovanje, imat ćemo priliku iskusiti 20 za ovu priliku odabranih skladbi hrvatskih skladatelja, i to u 20 vrhunskih solo izvedbi članova ansambla, čime se želi istaknuti i kako je Cantus je uvijek bio skup izvrsnih pojedinaca, vrsnih glazbenika, solista koji se udružuju u zajedničkom muziciranju.  

Ciklus je krenuo, nimalo slučajno, 24. travnja – točno 20 godina od dana kada je Cantus Ansambl održao svoj prvi koncert, u okviru Muzičkog biennala Zagreb.

Svih 20 izvedbi bit će predstavljene kao video premijere do kraja slavljeničke godine Cantus Ansambla.

Do sada obavljene izvedbe dostupne su na playlisti niže!

 

Moglo bi Vas zanimati