15
stu
2021
Tjedni gramofon

Mate Rončević: Playlista najboljih dalmatinskih klasika

Mate Rončević. foto John Pavlish

share

Tjedni gramofon je virtualni mixtape koje slažu naši kulturnjaci i glazbeni entuzijasti svakodnevice, a koji sami nisu glazbenici. Tjedno se družimo kako bismo vidjeli kakvim se zvučnim krajolicima okružuju u svojim životnim rutinama.

Mate Rončević je ikona hrvatskog PR-a. Moguće je da ste ovih dana u medijima čitali o bajkovitom predstavljanju nove Harry Potter kuharice, vidjeli svježu kampanju modnog brenda Klisab ili gledali tko je bio na izložbi “Objekti” Nenada Šoškića. Pa, iza svih tih projekata stoji iskusni tim studija PRiredba, u kojem je Mate jedan od ključnih ljudi.

Iako je priroda (ili, možda bolje – PRiroda) njegova posla takva da sebe ne stavlja u prvi plan, Mate je osoba koja itekako plijeni pozornost i na društvenim ga mrežama prate tisuće ljudi. Ni ne čudi – tamo svakodnevno oduševljava svojim odvažnim i inovativnim modnim kombinacijama te sjajnim smislom za humor, a na njegovim Storyjima nerijetko ćete i prije nego u medijima vidjeti tko je od zvijezda pozirao ispred najaktualnijih foto-zidova u zemlji.

Iako obožava Zagreb, u kojem živi još od fakulteta, posebno mjesto u srcu čuva za svoje Ploče. Nostalgiju za maestralom, mirisom soli i opuštenosti kakva je moguća samo u Dalmaciji liječe mu paketi s domaćim citrusima, smokvama i vinom koji mu iz rodnoga kraja stižu na adresu u matropoli. A jedan od njegovih ključnih sastojaka za evociranje stanja relaksacije koje je specifično za boravak uz more je i – glazba.

“Dalmacija, more i Mediteran zauvijek su u mome srcu, zato volim i glazbu inspiriranu tom temom. Ovo su glazbenici koji su se slušali u mojoj kući odmalena, a ljubav prema njima su na mene prenijeli moji roditelji. Vrijeme u kojem je ta glazba nastala za mene je zlatno doba naše domaće zabavne glazbe. Ovo su neke od mojih omiljenih pjesama.”

Moglo bi Vas zanimati