20
ruj
2022
Video priče

Novi serijal: Zagreb, Zagreb – Velike pjesme Zagrebačkog festivala (1953. – 2023.)

share

Uoči jubilarnog 70. Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom službom ZAMP u suradnji s CMC televizijom predstavlja novi tjedni serijal pod nazivom Zagreb, Zagreb – Velike pjesme Zagrebačkog festivala (1953. – 2023.).

Riječ je o ciklusu emisija posvećenome pjesmama koje su obilježile proteklih sedamdeset godina Zagrebačkog festivala, ali i domaće popularne i zabavne glazbe. Najnovija, deseta epizoda u ovom jedinstvenom serijalu donosi priču o pjesmi koja zauzima posebno mjesto u srcima mnogih. Od 1971. godine, kada je nastala, Tvoja zemlja je do danas zadržala status jedne od najljepših domoljubnih pjesama.
Na Zagrebačkom festivalu izveo ju je legendarni Vice Vukov.

Predvođeni prvim čovjekom Zagrebačkog festivala, Branimirom Mihaljevićem, o pjesmi govore Alfi Kabiljo, Siniša Škarica i Hiljson Mandela.

Od „Ta tvoja ruka mala“ u izvedbi Ive Robića pa sve do prošlogodišnjih pobjednika Detoura, o pjesmama će pričati njihovi autori i izvođači, ali i brojni glazbenici, radijski i glazbeni urednici, novinari, diskografi i poznati fanovi pjesmarice Zagrebfesta.

Posebnost svake emisije su gostovanja suvremenih glazbenika i zvijezda koje će podijeliti svoje dojmove i doživljaje odabranih pjesama – u prvoj epizodi posvećenoj pobjedničkoj pjesmi prvog Zagrebačkog festivala iz 1953., „Ta tvoja ruka mala“, uz arhivske snimke autora Ljube Kuntarića, pojavljuju se Marko Tolja i Matija Cvek od kojih svaki ima svoju priču vezanu za ovaj evergreen.

Televizijski serijal „Zagreb, Zagreb“ nastavlja niz emisija „Tjedan autora“, „Moja pjesma“, „Autogram“, „Autorica“ i „Restart“ kojima HDS ZAMP promovira domaće autore i njihovo stvaralaštvo.

“Zavirit ćemo iza kulisa festivala i nastanka pjesama te pobliže upoznati one koji su najčešće u sjeni festivalskog blještavila, a to su glazbeni autori”

„Zagrebački festival oduvijek je bio platforma na kojoj su stasale generacije skladatelja i izvođača te su praizvedene mnoge bezvremenske pjesme. Ivo Robić, Marko Novosel, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Josipa Lisac, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Vice Vukov i mnogi drugi najpopularniji izvođači prodefilirali su pozornicom Zagrebačkog festivala, a mnogima od njih, kao npr. Terezi Kesoviji ili Dini Dvorniku upravo je ta pozornica bila mjesto gdje su započeli svoje sjajne karijere. Sedamdeseti festival idealna je prilika da se prisjetimo nekih od najvećih pjesama našeg najdugovječnijeg festivala“, izjavio je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.

Emisiju „Zagreb, Zagreb“ pratite ponedjeljkom u 12 sati na CMC televiziji, uz niz repriznih emitiranja tijekom tjedna te na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja

Moglo bi Vas zanimati