27
sij
2023
Vijesti

Jazz orkestar HRT-a obilježava 100. obljetnicu rođenja Ive Robića

Jazz orkestar HRT

share

Glazbenici Jazz orkestra HRT-a pozivaju na koncert koji će održati u srijedu 1. veljače 2022. u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Jazz ciklusu obilježit ćemo stotu obljetnicu rođenja jednog od najuspješnijih glazbenika hrvatske popularne glazbe – Ive Robića. Pjevač i skladatelj šlagera vinuo se do svjetskih pozornica i diskografa, a njegov međunarodni uspjeh do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima. Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i  ozbiljan pristup interpretaciji.

Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom Ta tvoja ruka mala, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (1958.)koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja!

Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom Pjeva vam Ivo Robić, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie. Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom Sutra (Morgen) koja je zauzela visoka mjest a na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak ‘Mister Morgen’. Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i Fremde in der Nacht  koju je 1966. u SAD-u, kao Strangers in the Night, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje samo su neki od evergreena koji se još uvijek pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet Samo jednom se ljubi.

Obrade njegovih uspješnica, pod ravnanjem Mirona Hausera, slušamo u izvedbi Jazz orkestra HRT-a i Danijela Čačije, koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima. Iza sebe, Čačija ima priznanje za najboljeg mladog pjevača časopisa DownBeat (2013.), nagradu Porin za najbolji jazz album uz Jazz orkestar HGM-a (2014.) (i to album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima), te nominaciju za nagradu ECHO kao ‘pjevač godine’. Nastupa s raznim jazz formacijama, među ostalim i s vlastitim kvartetom, a glazba Ive Robića zauzima posebno mjesto u njegovu izričaju.

 

Moglo bi Vas zanimati