11
tra
2023
32. MBZ

Ususret 32. Muzičkom biennalu Zagreb

Održana posljednja konferencija za medije prije početka 32. MBZ-a

32. MBZ, press

Foto: Vedran Metelko/MBZ

share

Danas je u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu održana konferencija za medije 32. muzičkog biennala Zagreb. Program su podrobnije predstavili Margareta Ferek-Petrić, Davor Hrvoj, Bojan Gagić, Nina Čalopek, Sara Salamon i Ivan Josip Skender, članovi programskog tima ovogodišnjeg festivala.

Foto: Vedran Metelko/MBZ

Čak deset festivalskih dana sadrži isprepletene ideje, smjernice i programske cjeline koje je ovaj festival u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja razvio u suradnji te koprodukcijama s kulturnim institucijama, organizacijama i festivalima iz Hrvatske i inozemstva.

Na protekla dva tjedna predbiennalskog programa osvrnuo se Hrvoj, spominjući izvedbe, diskusije i predstavljanja iz područja jazza, osvrćući se i na „skandal“ sraza zagrebačkih improvizatora i gostujućeg glazbenika Andree Centazza. U sklopu nadolazećeg programa jazz glazbe MBZ-a istaknuo je improvizatorski kolektiv „iz Rojca“, pulski CRIO – Croatian Improvisers Orchestra, koji okuplja međunarodni tim glazbenika te nabrojao ostale programe iz područja jazza i slobodno improvizirane glazbe, a to su otvorene probe i koncertno predstavljanje kolektiva koji predvodi Ivar Roban Križić, koncertno-filmsko-instalacijski program Vedrana Ružića te Impro-jazz kvartet BZSS koji dolazi na poziv umjetničke ravnateljice festivala.

Foto: Vedran Metelko/MBZ

Margareta Ferek-Petrić istaknula je ovogodišnje goste, mahom iz Austrije, predvođene vodećim ansamblom za suvremenu glazbu Klangforum Wien koji će nastupiti na dva koncerta i sudjelovati u skladateljskoj radionici. Od gostiju je istaknula skladateljice Olgu Neuwirth i Chayu Czernowin, kao i gostujuće skladatelje Clemensa Gadenstättera i Francka Bedrossiana.

Sara Salamon opisala je protekla predstavljanja zvučnih instalacija čiji su autori Luana Lojić i Tin Dožić te Branimir Štivić, koji je u novome kontekstu postavio rad nastao u sklopu festivala Device_Art udruge Kontejner. Najavljena je i posljednja u nizu instalacija, ona Sare Salamon, koja će biti predstavljena danas, u srijedu 11. travnja, u KIC-u.

Nina Čalopek još jednom je nabrojala programske segmente dijela posvećenoga djeci i mladima, istaknuvši posebno operu rosu, uz važan spomen programske suradnje s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, book&zvook te Zakladom Solidarna i udrugom Svoja u donacijskom projektu koncertnog predstavljanja Raspjevanih priča, glazbenih adaptacija ukrajinske dječje književnosti.

Ivan Josip Skender uključio se nakratko, došavši s probe za praizvedbu opere Lennon u HNK-u Zagreb, spomenuvši još jednom najvažnije odrednice opernog prvijenca Ive Josipovića, čijom će izvedbom Skender ravnati na zatvaranju 32. MBZ-a. Posebno je napomenuo kako se, premda tematizira život i smrt Johna Lennona, sama opera ni na koji način ne referira na glazbu Beatlesa te ustanovio kako je to dobra odluka skladatelja.

Foto: Vedran Metelko/MBZ

Bojan Gagić istaknuo je zanimljivost istraživačkog rada Filipa Merčepa koji će uz koncert predstaviti i principe rada i računalne inovacije koje koristi, a sve to istoga dana kad bude predstavljen i SkylAR Marka Cicilianija.

Najavljeni su i gostujući nastupi ansambala Neue Vocalsolisten Stuttgart, Trija Eusebius, Proxima Centauri, Colettivo_21 te publici već dobro znanog ansambla zeitkratzer, kao i nastup Cantus Ansambla, koji je upravo na MBZ-u 2001. godine i formiran.

Stalne i vrijedne suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim narodnim kazalištem i Zagrebačkom filharmonijom dijelom su stožerne infrastrukture ovog festivala koja nije izostala ni ove godine, pa u četvrtak upravo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Pascala Rophéa otvara 32. izdanje festivala o kojemu detalje programa i informacije o ulaznicama možete pronaći na stranici festivala, društvenim medijima, ali i potkategoriji našeg portala posvećenoj ovom festivalskom izdanju, gdje ćete moći pronaći sve objave, najave i osvrte vezane uz 32. MBZ.

MBZ Program tabela

Moglo bi Vas zanimati