08
tra
2023
Vijesti

32. Muzički biennale Zagreb

Video portreti skladatelj(ic)a

32. MBZ

32. MBZ

share

U danima koji nas približavaju još jednoj uzbudljivoj epizodi susreta u suvremenom zvuku Muzičkog biennala Zagreb, upoznajte neke od autor(ic)a u seriji MBZ Video portreta skladatelj(ic)a 32. MBZ-a.

Otvorenost i sloboda susreta, supostojanje i suprotstavljanje (često vrlo oprečnih) različitosti pravaca i poetika koje su ovdašnje skladateljice i skladatelji odabrali ogleda se u programu Muzičkog biennala Zagreb od njegova osnutka, 1961. godine, kada je New York Times zaključio kako je glazba domicilnih skladatelja bila bogato zastupljena, istaknuvši iznenađenje “širokom raznovrsnošću stilova, tehnike i estetskog prilaženja koje su izrazili suvremeni jugoslavenski skladatelji”.

Što donose doprinosi i nova djela hrvatskih autorica i autora 62 godine nakon toga, koje tendencije i ideje su odlučili slijediti, u čemu se okušati eksperimentalnim pristupom saznajemo u posljednjem audiovizualnom formatu serijala koji donosi MBZ-om autorski tim MBZ priča, muzikologinje Dina Puhovski i Petra Pavić.

U ovim kratkim jednominutnim video portretima skladateljica i skladatelja (koji su prihvatili poziv) čija se djela nalaze na programu ovogodišnjeg festivala publika upoznaje njihova lica i glasove, kao i najuzbudljivije dijelove suradnji u koje su ušli stvarajući nova djela za ljude i strojeve, hrvatske i međunarodne ansamble, dnevne i večernje koncerte.

Veronika Reutz Drobnić, Helena Skljarov, Frano Đurović, Tena Novak Vincek, Gordan Tudor, Šimun Matišić, Sanda Majurec, Olja Jelaska, Zoran Šćekić, Davor Branimir Vincze… Video portreti pokušaj su približavanja široj publici često nepoznatih imena, ali najvažnije – poziv na praćenje programa 32. Muzičkog biennala Zagreb.

Moglo bi Vas zanimati