15
lip
2023
Vijesti

Peti festival drvenih kapela

Najvrjednije od kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica

5. Festival drvenih kapela

Sancta Barbara festival 2023

share

Festival drvenih kapela već petu za redom godinu dovodi publiku i glazbenike u preko 300 godina stare prostore drvenih kapela, najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica.

Peti festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 25. lipnja do 2. srpnja u 20 sati, u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Ključić Brdu, Starom Brodu, Donjem Podotočju i Velikoj Gorici.

Festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati tambure u izvedbi Zagrebačkog tamburaškog kvarteta koji će otvoriti festival u nedjelju, 25. lipnja u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, smještenoj u središtu naselja.

Bogata očuvana baština drvenih kapela

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti.

Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna drvena arhitektura drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Koncert u kapeli sv. Martina – prvi puta u gotovo 325 godina

Mala, na tradicionalan način građena drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu iz 1699. godine, izniman je primjer tradicionalnog narodnog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim baroknim interijerom i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na području Sisačke biskupije, koje datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Njezina obnova donijela je Hrvatskom restauratorskom zavodu najviše europsko priznanje na području zaštite i očuvanja kulturne baštine – nagradu Europa Nostra 2017. godine. Prvi puta u gotovo 325 godina od njezine gradnje, u Kapeli sv. Martina održat će se koncert klasične glazbe u izvedbi Igora Para, barokna lutnja i Egona Mihajloviča, čembalo.

5. Festival drvenih kapela – posvećen Božidaru Škofaču

Peto izdanje Festivala drvenih kapela posvećeno je čuvaru tradicijske kulturne baštine, nedavno preminulom Božidaru Škofaču. U lanjskom festivalskom programu „Zestenek pri Škofačevi iži“, održanom u Etno selu Škofač, predstavljena je jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene iže i zaštićeno je kulturno dobro RH.

U okviru programa predstavljen je i dio slikarskog opusa Božidara Škofača, a jedna od njegovih živopisnih slika krasi ovogodišnji vizual obljetničarskog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

5. Festival drvenih kapela

PROGRAM  FESTIVALA DRVENIH KAPELA 

Sancta Barbara

25. 6. – 2. 7 . 2023.

Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec, Ključić Brdo,

Stari Brod, Donje Podotočje, Velika Gorica

 

Nedjelja / 25. lipnja / 20.00 – otvorenje:

Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka

Zagrebački tamburaški kvartet

 

Utorak / 27. lipnja / 20.00

Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski

Terezija Cukrov, fortepiano

 

Srijeda / 28. lipnja / 20.00

Kapela sv. Martina – Stari Brod

Predstavljanje mladih hrvatski graditelja instrumenata

Pavla Severa i Zlatka Pavlinića

Igor Paro, barokna lutnja

Egon Mihajlovič, čembalo

Četvrtak / 29. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Pavla II – Ključić Brdo

Srđan Bulat, gitara

 

Petak / 30. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec

Domen Marinčič, viola da gamba

Tomaž Sevšek, čembalo

 

Subota / 1. srpnja / 20.00

Hiža Valentina – Donje Podotočje

Ladanje povodom 100-te obljetnice izgradnje hiže

Trio Valerije Nikolovske

 

Nedjelja / 2. srpnja / 20.00

Kapela ranjenog Isusa – Velika Gorica

Festivalski ansambl Capella Lignum

 

 

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati