23
tra
2024
Vijesti

Premijerno izvođenje hvaljenog albuma "Ode dite"

Adam Semijalac i Fige dolaze u Lisinski

Adam Semijalac i Fige / foto: Marko Lorenzo Blaslov

Adam Semijalac i Fige / foto: Marko Lorenzo Blaslov

share

Adam Semijalac i Fige 8. svibnja po prvi put izvode uživo “Ode dite”, album koji je prošle godine od strane svih domaćih kritičara proglašen jednim od najboljih u Hrvatskoj.

Koncertna promocija će se dogoditi točno godinu dana nakon objavljivanja albuma, a dogodit će se u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski kao početak serije world music/etno koncerata ‘Lisinski srijedom & Izvorišta’.

Ode dite” predstavlja Adama na kreativnom vrhuncu. On je tradicijske instrumente poput dangubice i bugarije odsvirao na potpuno neuobičajen način, blueserski te tako naslijeđu udahnuo neki drugi život. Doduše, pjesme na ovom albumu nemaju veze s naslijeđem jer su potpuno autorske, ali ih je Adam napisao u tako upečatljivom stilu da je teško prepoznati da se ne radi o ‘starim’ pjesmama. Tematika je teška, vezana uz ratove i traumama koje oni stvaraju, a koji su nezaobilazna stvar svake generacije s ovih prostora. Ovo je kulminacija njegovog zanimanja za tradicijsku glazbu s kojom se počeo baviti nakon što je zaključio rad pod imenom Bebè Na Volè s kojim se nametnuo kao jedan od najvažnijih hrvatskih blues glazbenika.

Koncertna promocija ovog albuma dogodit će se tek godinu dana nakon njegovog objavljivanja jer je sam album snimljen u teškoj životnoj situaciji za Adama. Naime, on je nakon operacije karcinoma štitnjače izgubio glas. Na snimanju albuma uspio je otpjevati sve pjesme, ali glas mu se nije vratio da bi mogao otpjevati cijeli koncert. Na ovom nastupu stoga će ga pratiti članice vokalistice okupljene pod nazivom Fige.

Suradnju s Figama je predložio Juraj Aras, organizator festivala “Nosi se Benkovac.” Tada sam prvi puta upoznao Fige te smo zajedno izveli pjesmu “Cile zime” s albuma. Na pripremama za Lisinski te sve ostale nadolazeće koncerte radimo vikendima od početka veljače 2024, a pjesme su doživjele neke promjene s obzirom na to da je sada više ljudi uključeno u izvođenje pjesama s albuma. Suradnja i jest krenula tako da su Fige napravile svoje vokalne aranžmane za pjesme pa smo se našli ‘na pola puta’. Vjerujem da će ovo biti dobar i interesantan koncert – najavio je Adam koncert u Lisinskom.

Adam Semijalac i Fige / foto: Marko Lorenzo Blaslov

Adam Semijalac i Fige / foto: Marko Lorenzo Blaslov

Koncert će se održati u srijedu, 8. svibnja, a prvi je u nizu koncerata koji će se pod imenom ‘Lisinski srijedom & Izvorišta’ održavati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Platformu ‘Lisinski srijedom’ osmislila je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek, a world music/etno program organizira Emir Fulurija koji već godinama u Zagrebu organizira koncerte istog žanra. Osim Adama Semijalca u sklopu ove platforme u 2024. će još nastupiti Damir Imamović (2. listopada), Maria Mazzotta (13. studenog) te grupa Veja (11. prosinca).

Moglo bi Vas zanimati