22
sij
2024
Vijesti

Cantus izdavaštvo

Unikatan susret tambure i klavira na albumu "Susreti" Filipa Novosela i Mije Elezović

Susreti Filip Novosel i Mia Elezović

share

Nosačem zvuka Susreti, objavljenim za izdavačku kuću Cantus, literatura za tamburu obogaćena je s više od sat vremena novih djela koja su hrvatski autori na poticaj Filipa Novosela i Mie Elezović skladali za ovo unikatno izdanje i njihov prvi zajednički album

 Filip je prvi diplomirani jazz tamburaš u povijesti prestižne The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku. Jedan je od današnjih predvodnika trenda emancipacije tambure kao punokrvnog umjetničkog glazbala na međunarodnoj sceni, dobro poznat i kao član dua Hojsak & Novosel.

Mia je ugledna pijanistica, školovana od Zagreba, preko Beča i Frankfurta, sve do New Yorka. Aktivna u mnogim dijelovima svijeta, specijalizirana je na području suvremene glazbe na kojem je posebno cijenjena.

Mia i Filip susreli su se u Osijeku, na tamošnjoj Akademiji za umjetnost i kulturu na kojoj oboje predaju. Zajednički nastupaju još od 2021. godine. Njihov album Susreti, objavljen za izdavačku kuću Cantus, višestruki je susret: njihov, njihovih instrumenata, ali i suvremenih hrvatskih skladatelja s njihovim nesvakidašnjim sastavom, a posebice s tamburom – točnije s bračem na kojem Filip nastupa – s kojim su se mnogi među njima, u svojim skladateljskim opusima, sada susreli prvi put.

Izdavačka kuća Cantus s ponosom najavljuje njihov prvi zajednički album posve opravdano nazvan – Susreti!

Tambura je ne tako davno zauzela svoje mjesto u visokom obrazovanju. Projektima poput Susreta sada dobiva i novi originalni autorski repertoar bez kojeg razvoj glazbenika tamburaša, pa tako i obrazovanja, ne bi bio moguć.

Filip i Mia brzo su shvatili da je za afirmaciju tambure kao solističkog glazbala potrebna nova, svježa i suvremena literatura. U tome smislu, album Susreti pionirski je pothvat, jedinstven i u međunarodnom kontekstu, kojim je repertoar umjetničke glazbe za tamburu obogaćen s više od sat vremena novih autorskih ostvarenja.

Susreti Filip Novosel i Mia Elezović

Novoskladanim djelima na poziv Filipa i Mie odazvalo se čak pet hrvatskih autora: Frano Đurović (Sonata za A brač i klavir), Ana Horvat (Šutljivost), Marko Bertić (Izgubljeni sanjari), Sanja Drakulić (Momento Lento) i Mladen Tarbuk (Encounters, za brač i klavir). Sam Filip Novosel pridružio im se s Dva stavka za solo brač, a jedina iznimka na albumu skladba je Fotonal Brune Vlaheka, također za solo brač, koja je nastala ranije.

“Svi skladatelji trudili su se napisati nešto posebno i drugačije, otkrivajući koliko tambura može biti potentna i uzbudljiva”, komentiraju Mia i Filip u predgovoru na albumu. “Album je još jedan primjer postupne promjene percepcije tambure kao isključivo tradicijskog instrumenta”, zaključuje autorica eseja u izdanju, muzikologinja i skladateljica Helena Skljarov.

Tonski snimatelji na izdanju bili su Alan Šnajder i Božidar Pandurić, a glazbeni producent Krešimir Seletković. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album pronađite u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/3Oa5lDL), kao i na digitalnim platformama (https://ampl.ink/RmMvN).

– Cantus izdavaštvo

 

Moglo bi Vas zanimati