15
stu
2021
Vijesti

"Animal Farm" - opera-basna Igora Kuljerića pod ravnanjem Mladena Tarbuka i režiji Krešimira Dolenčića uskoro premijerno u Lisinskom

Animal Farm

Animal Farm /Inia Herenčić

share

Povodom 100. obljetnice osnivanja Muzičke akademije, kao nastavak njegovanja tradicije povezivanja studenata kroz operne suradnje, u pripremi je izuzetno zahtjevan projekt – opera-basna renomiranog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića ANIMAL FARM koja će pod ravnanjem Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića premijerno biti izvedena 27. i 28. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog.

Skladatelj, dirigent i akademik Igor Kuljerić prvi je u svijetu skladao operu prema romanu Životinjska farma, distopijskom remek djelu britanskog pisca Georgea Orwella; svjetska praizvedba održana je na Muzičkom biennalu Zagreb 2003. godine. Kuljerić je jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih ličnosti druge polovice 20. stoljeća, a njegov  skladateljski opus obuhvaća preko stotinu orkestralnih, komornih, koncertnih, solističkih, zborskih i vokalno-instrumentalnih skladbi, četiri opere, tri baleta, filmsku i primijenjenu glazbu, tridesetak obradbi narodnih i popularnih napjeva za različite vokalne i instrumentalne sastave.

U maestralnoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme Kuljerić je stvorio istinski spektakl i uključio niz žanrova – mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme te vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju velikoga simfonijskog orkestra od gotovo isto toliko svirača!

Spomenuto je djelo svojim glazbenim jezikom i bogatstvom kao i brojem likova uz bogat orkestralni i zborski slog idealan izbor za studentsko uprizorenje s ciljem operne suradnje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje se već tradicionalno održava jednom godišnje od 2009. naovamo. Realizacija tako izazovne i zahtjevne produkcije u izvedbi studenata izuzetno su dragocjeno iskustvo za studente i funkcioniraju kao direktan uvid u profesionalni svijet glazbe.

Operu Animal Farm izvest će solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka; reprizom će ravnati Tarbukov studnet Mateo Narančić. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a koredateljica Kristina Grubiša, studentica 1. godine diplomskog studija kazališne režije i radiofonije. U projektu sudjeluje preko 200 izvođača180 studenata glazbe različitih profila i smjerova uz podršku 50 studenata Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Krešimir Dolenčić i Mladen Tarbuk već su iznimno uspješno obilježili i 90. godišnjicu Muzičke akademije izvedbom opere Carmen Georgea Bizeta u KD Vatroslav Lisinski 2011. godine. U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, a svjetlo Deni Šesnić.

Izvedbe će se održati u subotu i nedjelju, 27. i 28. studenoga u 19.30 sati. Ulaznice su dostupne na web-stranici www.lisinski.hr

Moglo bi Vas zanimati