19
stu
2021
Vijesti

Doringo – "Budem budem" i lakoća slušanja

Doringo - Budem Budem

Doringo - promo Doringo - Budem budem (promo)

share

Otkako je ove nesretne pandemije nije bilo lakše staviti se u situaciju u kojoj sam sebi odgađaš rokove ili se nježno potapšaš po ramenu i šapneš si: “Budem, budem.” Treći studijski album šesteročlanog Doringa koji nosi ovaj naslov nikad nije bilo lakše slušati i s njegovim imenom se poistovjetiti.

Ono što ovo izdanje čini posebnijim od prethodnog jest nova članica benda kao pojačanje na flauti. Naime, Doringo od 2021. godine djeluje u formaciji  Dinko Čvorić – Doringo (gitara), Mihovil Jurdana (bas), Damir Mihaljević (bubanj), Mak Murtić (saksofon, flauta), Lucija Stanojević (violina) i Nika Bauman (flauta).

Singl Tri probe tjedno još je krajem prošle godine elementima folka nagovijestio izlazak izdanja, a album “Budem budem” konačno smo dočekali krajem listopada. Osam instrumentalnih skladbi u nešto više od četrdeset minuta otima nas iz rutinske svakodnevice i vodi na putovanje krajolicima, bojama i dezenima. Bogate pak melodije, osim što nenametljivo veličaju virtuozitet članova sastava, otkrivaju nepresušno vrelo kreativnosti koja kola među pjesmama.

Kamo putujemo?

Zamislite da ste u ljetnim mjesecima, nakon nekoliko dana na Jadranu, započeli put automobilom na drugi kraj svijeta. Put ste podijelili u četiri faze, a sada ste u trećoj i tražite zvučnu kulisu koja će jednako slikovito ispričati što vidite oko sebe, a tu se vraćano na naše glavne aktere ove instrumentalne priče – Doringo.

Uz bogatu maštu putovati u doba pandemije nikad nije bilo jednostavnije. Dovoljno je zavaliti se u udobni kutak svog doma i pritisnuti play, a dopustiti da vodič budu skladbe poput Jakne od Teksasa, Kralja Tekstila ili Tepsikorda. Gotovo da možete osjetiti drugačiji vjetar koji donosi miris egzotike, začina i nečije druge svakodnevice.

Ima li nešto za nas bez mašte?

Itekako ima, pitki i divni instrumentali vođeni saksofonom, flautom i violinom (uloge glazbenika i instrumenata mijenjaju se iz pjesme u pjesmu) ispunit će vam dan, biti ugodan suputnik bez obzira na vaš trenutni zadatak. Doringo, osim što je skup vrlo talentiranih glazbenika, posjeduje moć izvrsnog glazbenog storytellinga – rijetko viđenog na domaćoj sceni.

Bend je u svojoj originalnosti otišao nekoliko koraka dalje od psihodeličnog funka zahvaljujući elementima jazza, worlda i etna te uspijeva zadržati svježinu na trećem dugosvirajućem uratku, što bi im ponovno moglo priskrbiti visoka mjesta na ovogodišnjim listama ponajboljih izdanja.

Valja  spomenuti kako su se na listu renomiranih gostujućih glazbenika na izdanju upisali Mario Petrinjak (bubanj), Orjen Riđanović (akustična gitara), Aldo Foško (bas klarinet), Krunoslav Kobeščak (udaraljke), Danijel Maoduš (akustična gitara), Franjo Stojaković (klarinet, saxofon), Fred Lanz (klavijature) i Fran Krsto Šercar (udaraljke).

Što znači “Budem budem” benda Doringo?

Iako sam sigurna da će svatko u nazivu albuma pronaći sebi prikladno značenje shodno frazi koju označuje u svakodnevici, meni ono savršeno prenosi trenutak u kojem uz slušanja ovog albuma pokušavam raditi nešto drugo. No, pažnju mi odvlače hipnotičke skladbe da ne preostaje ništa drugo, nego odgoditi sekundarno i u potpunosti se posvetiti izdanju Doringa. Mislim da će to zapravo biti najbolji pokazatelj kvalitete najnovijeg studijskog izdanja “Budem budem”.

Moglo bi Vas zanimati