06
lip
2023
Vijesti

Autorski koncert - 5 djela za 50. rođendan

Reprezentativna retrospektiva opusa Vjekoslava Nježića

Vjekoslav Nježić

Vjekoslav Nježić Foto: Matej Grgić

share

U ciklusu autorskih večeri koje Hrvatsko društvo skladatelja redovito posvećuje istaknutim osobnostima hrvatske autorske scene, u ožujku smo pozdravili pijanista i skladatelja Matiju Dedića, a sada u lipnju – već sljedećeg utorka 13.6. – dočekujemo skladatelja, producenta i glazbenog pedagoga Vjekoslava Nježića!

Koncert se održava u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Foto: Matej Grgić

Potekao iz znamenite klase Stanka Horvata s Muzičke akademije u Zagrebu, pozornost je izazvao još za studentskih dana. Pripada prilično brojnoj i vrlo zapaženoj skupini hrvatskih skladatelja srednje generacije.

Paralelno zainteresiran za glazbenu tehnologiju, početkom tisućljeća usavršavao se na Fakultetu za umjetnost, medije i tehnologiju u Hilversumu u Nizozemskoj. Posvećen profesorskom pozivu, danas vodi klasu elektroničke kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Široj javnosti poznat je i kao glazbeni producent s mnogim izdanjima i brojnim Porinima. Posljednji, četvrti, primio je ove godine za produkciju najboljeg albuma klasične glazbe. Veliki znalac na području instrumentacije, kao i akustike, osebujnim i osobnim pristupom ostvario je zapaženi opus snažnoga autorskog pečata za koji je primio mnoge nagrade.

Njegove skladbe izvode najistaknutiji solisti, orkestri i ansambli, a dva upravo takva nositelji su i njegova autorskog koncerta: Zagrebački kvartet saksofona u sastavu Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek te Cantus Ansambl, u različitim formacijama, pod vodstvom maestra Berislava Šipuša.

Foto: Matej Grgić

Autorsku večer otvorit će nagrađivana uspješnica, rani i rado izvođeni Springtime u izvedbi Ivana Novinca na violini i Janka Frankovića na violončelu. Slijedi ga Septet za neobičnu kombinaciju sedam glazbenika (flauta, klarinet, trombon, klavir, udaraljke, viola i kontrabas), nastao 2013. na narudžbu Muzičkog biennala Zagreb.

Mnogi će sa zanimanjem dočekati Jakovljev san, zapaženu kompoziciju za kvartet saksofona i elektroniku, nadahnutu prizorom iz Knjige Postanka, posvećenu Zagrebačkom kvartetu saksofona. Članovi toga našeg velikog ansambla ističu kako ih s Vjekoslavom veže suradnja u ulozi skladatelja, ali i producenta. S veseljem dočekuju novu izvedbu djela koje su vrlo često izvodili “kao reprezentativni primjer hrvatske glazbe za kvartet saksofona u zemlji i u inozemstvu”.

Vremenom nastanka u blizini te kompozicije nalazi se i skladba Edo 2006 – Triangulum za ansambl i sintetizator zvuka, potaknuta višegodišnjim kontaktima sa skladateljem i inovatorom Zoranom Šćekićem te njegovim dostignućima na polju teorije glazbe.

Završetak koncerta rezerviran je za praizvedbu: Diptih za klavir, elektroniku i komorni ansambl, novo djelo u kojemu će se kao solistica na klaviru Cantus Ansamblu pod vodstvom maestra Šipuša pridružiti naša ugledna pijanistica Katarina Krpan.

Uoči praizvedbe Katarina izjavljuje kako se veseli koncertu, nastupu s Cantus Ansamblom i praizvedbi. I u ovoj skladbi ona prepoznaje konstante Nježićeva skladateljstva, prvenstveno stalnu zaokupljenost promišljanjem glazbenog vremena. No, tvrdi, skladba će, čak i za dobre poznavatelje Vjekoslavova opusa, predstavljati – iznenađenje! “Zapis je kao i uvijek vrlo jasan, no samo prividno jednostavan… Vrijeme, pokušaj zaustavljanja istog, izražena emocionalnost… Neću puno otkrivati, zaista sam počašćena da ću imati priliku predstaviti Vjekino novo djelo”.

Pa ako i to nije dovoljno, maestro Berislav Šipuš kao poziv na koncert među ostalim kaže: “Svaki susret s Vjekoslavom Nježićem je iznenađenje, lijepo i pravo… jer, ne znam(o) što nas čeka, jer ne znamo koja će to glazba biti, ona koja sada stiže iz njegovog uma, razuma i srca… Ali, zapravo, samo neka stiže…”.

Koncert se održava u svjetlu vijesti o tome kako je Vjekoslav Nježić preuzeo ulogu rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije, što znači da ga kroz naredne dvije sezone očekuje skladanje još dviju novih kompozicija za ansamble HRT-a.

Autorski koncert - Vjekoslav Nježić: pet djela za 50. rođendan

Maestro Pascal Rophé, Fran Krsto Šercar i Vjekoslav Nježić na pokusu / Foto © SO HRT

Za sve zainteresirane ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail [email protected]. A za sve druge dobra je informacija da će Hrvatska radiotelevizija snimati autorski koncert Vjekoslava Nježića te ga naknadno emitirati u svojemu programu.

Moglo bi Vas zanimati