06
lip
2023
Vijesti

Međunarodni dan arhiva

Predavanje Irene Paulus o hrvatskoj filmskoj glazbi

share

Zvuci, slike i književna riječ u arhivima

Međunarodni dan arhiva se diljem svijeta od 2008. godine obilježava svakog 9. lipnja, odlukom  Međunarodnoga arhivskog vijeća (International Counsel on Archives – ICA). U Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine, a unatrag nekoliko godina inicijativom ICA-e, događanja koja ukazuju na ulogu i značaj arhivskoga gradiva i arhivskih ustanova odvijaju se cijeli tjedan oko toga datuma.

Ove godine u Hrvatskoj će biti obilježen programom koji će se odviti u tjednu do 5. do 11. lipnja, a hrvatski arhivisti usredotočit će se na zapise u arhivima koji svjedoče o aktivnostima, događanjima, osobama i pojavama iz različitih vidova umjetnosti, pod nazivom Zvuci, slike i književna riječ u arhivima.

Međunarodni dan arhiva, Irena Paulus, filmska glazba

Kolaž hrvatske filmske glazbe

U sklopu programa koji je u tijeku, sutra, u srijedu 7. lipnja, filmologinja i muzikologinja Irena Paulus održat će predavanje o hrvatskoj filmskoj glazbi pod naslovom Kolaž hrvatske filmske glazbe.

Na predavanju će biti riječi o gorućem problemu čuvanja notnog materijala filmske glazbe, posebice onog koji ne postoji u digitalnom obliku. Dr. sc. Paulus govorit će o čuvanju notnog materijala, a oslonit će se na svoje iskustvo traganja za notama za Koncert hrvatske filmske glazbe, koji je Simfonijski orkestar HRT-a održao krajem 2021. godine.

Hrvatska filmska glazba

S koncerta SO HRT Hrvatska filmska glazba / Foto: Jasenko Rasol/HRT

Vidjet će se kako izgledaju note nekih istaknutih filmskih skladbi, kao što je Breza Anđelka Klobučara i Donator Arsena Dedića. Dio izlaganja bit će posvećen glazbi za animirane filmove Zagrebačke škole. Bit će riječi o naporima Željka Luketića i Lerija Ahela iz izdavačke kuće Fox & His Friends koji spašavaj zagubljene fono-vrpce, a uskoro kane raditi i s notnim materijalom skladatelja Tomislava Simovića, autora glazbe za popularnog Profesora Baltazara i za Oscarom nagrađenog Surogata.

Irena Paulus diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na Odjelu za muzikologiju i glazbenu publicistiku 1994. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade. Filmsku je glazbu specijalizirala na European Film Collegeu u Ebeltoftu u Danskoj, a zatim je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirala (2008.) te doktorirala (2010.) na temu filmske glazbe.

Od 2003./2004. honorano predaje kolegije vezane uz filmsku glazbu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 2010./2011. i na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovito predaje na Školi medijske kulture. Stalna je suradnica Hrvatskog radija, a povremeno surađuje i s Hrvatskom televizijom.

Autorica je brojnih članaka i eseja o filmskoj glazbi te glazbenih kritika. Surađuje s brojnim stručnim časopisima, dvotjednicima za kulturu te portalom Glazba.hr. Surađuje s Danima hrvatskog filma, Festivalom igranog filma u Puli, udrugom Djeca susreću umjetnost na filmskom programu Sedmi kontinent, kazalištem Komedija, Leksikografskim zavodom…

Zaposlena je u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Članica je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara.

Moglo bi Vas zanimati