21
lip
2023
Vijesti

legendarni brazilski trio

Azymuth u Petom kupeu: sakrament funka, jazza i sambe

Azymuth u Petom kupeu

Azymuth u Petom kupeu

share

U Petom Kupeu u Zagrebu 28. lipnja održat će se posebna glazbena svečanost koju priprema legendarni bend Azymuth. Ovaj virtuozni brazilski trio koji je već desetljećima sinonim za funk, jazz i sambu stiže u Zagreb kako bi oduševio publiku. Klub će biti preplavljen toplom glazbenom atmosferom dok će ih pratiti DJ Loptica iz Niša i domaći Pepi Jogarde.

Azymuth, čiji su osnivači svi rođeni 1946. godine, započeli su svoju karijeru još šezdesetih godina prošlog stoljeća u boemskom kvartu uz Copacabanu, svirajući u malim barovima Rio de Janeira. Jose Bertrami, klavijaturist benda, primijetio je iznimne talente Ivana Contija ‘Mamau’ na bubnjevima i Alexa Malheirosu na novom električnom basu te ih je pozvao da snimaju s njim. Njihov prvi zajednički rad bio je 1968. godine pod imenom Group Projeto 3.

Sredinom sedamdesetih godina slavni Marcos Valle pozvao je bend da snime soundtrack posvećen velikom brazilskom vozaču Formule 1, Emersonu Fittipaldiju. Nakon uspjeha tog albuma u Brazilu, bend je zatražio dopuštenje od Marcosa da koriste naziv pjesme “Azimuth” s EP-a kao ime za svoj bend. Od tada je Azymuth poznat po svom inovativnom stilu nazvanom samba doido iliti luda samba, a on je oduševio ljubitelje ekspresionističkog funka i jazza. Njihova glazba je uzbudljivo ekspresivna, vješto skače od frenetične sambe do živahnog funka i blistavog soula putem slobodne improvizacije.

Ove godine bend obilježava svoju pedesetu godišnjicu, iako će nastupati bez dvojice preminulih osnivača. Uz Alexa Malheirosa, u bendu je klavijaturist Kiko Continentino, dok će preminulu bubnjarsku legendu Ivana Contija zamijeniti talentirani Renato Massa, dugogodišnji prijatelj benda. Ova posebna glazbena svečanost započet će već u predvečernjim satima na terasi kluba uz zvukove funka i jazza koje će donijeti DJ Loptica, poznat i kao Dejan Šobot, iz Niša. Dejan je također jedan od važnih sudionika Nišville Jazz Festivala, najposjećenijeg jazz festivala jugoistočne Europe. Nakon koncerta, Pepi Jogarde zabavljat će ekipu svojim prepoznatljivim eklektičnim krajolicima.

Važno je spomenuti da je legendarni bubnjar Azymutha, Ivan ‘Mamão’ Conti, tijekom pandemije objavio album pod nazivom Katmandu, koji su remiksirali domaći talenti Eddy Ramich i Jan Kinčl. Originalni miks albuma radio je Daniel Maunick, a EP donosi doprinose trojice najboljih DJ-a i producenata kontinentalne Europe: proslavljenog njemačkog nu-jazz kolektiva Jazzanova, Pabla Valentina iz MCDE Recordings & Faces Recordsa, hrvatskog veterana house glazbe, Eddyja Ramicha i zagrebačkog dua Jana Kinčla & Regisa Kattieja.

Moglo bi Vas zanimati