21
lip
2023
Vijesti

TBF, Natali Dizdar, Hana Tintor

Najavljen program Čakovečkog ljeta 2023.

Čakovečko ljeto 2023.

Čakovečko ljeto 2023.

share

Čakovečko ljeto ove će se godine održati od četvrtka, 29. lipnja do subote, 22. srpnja.

Pogledajte ovogodišnji bogati program.

PROGRAM
četvrtak / 29.6.2023.
19.00 Galerija Centra za kulturu / otvorenje izlože
HANA TINTOR / Hanimacije i ilustracije / uz 29. Internacionalnu filmsku radionicu
21.00 / Trg Republike / kazalište / svečano otvorenje
Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca:
CASABIANCA

petak / 30.6.2023.
19.00 sati / Zgrada Scheier / otvorenje izložbe
15 godina projekta „Besplatno fotkanje“
MARIO JAKŠIĆ / fotografije
21.00 / Trg Republike / kazalište
Tarik Filipović
ĆIRO
22.30 / Trg Republike / DJ After Party
VEDRAN CAR
Tip s radija. Tip koji može dati glas za reklamu. Tip koji voli biti DJ.

subota / 1.7.2023.
10.00 PLESNI STUDIO KORAK / Trg Republike / Voditeljica: Virna Hošnjak
10.30 IGRE ZA DJECU / Perivoj Zrinski / Voditeljica: Tena Vrzan
18.00 PROJEKCIJA ANIMIRANIH FILMOVA ŠAF-a i 29. IFR / Dvorana Centra za kulturu
21.00 TBF / Acoustic tour / Trg Republike / koncert

Čakovečko ljeto 2023.

TBF

nedjelja / 2.7.2023.
21.00 / Trg Republike / koncert
NATALI DIZDAR

Čakovečko ljeto 2023.

Natali Dizdar / Foto: Davor Denkovski

subota / 8.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
PIANOBOX

subota / 15.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
GUITAR TRIO

subota / 22.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
MELUN KVARTET

Zamjenski prostor u slučaju lošeg vremena: Centar za kulturu Čakovec / za programe od 29.6. do 2.7.2023.
CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC, Turistička zajednica grada Čakovca, Grad Čakovec
Ulaz na sve programe slobodan

 

NAJAVE

Četvrtak 29.6.2023.
19.00 / Galerija CZK Čakovec / otvorenje izložbe
Hana Tintor
HANIMACIJE I ILUSTRACIJE

Hana Tintor je vrsna ilustratorica, animatorica i školovana dizajnerica. Sa svijetom oko sebe miri se crtanjem. Njezini su crteži pojednostavljeni, forme podsjećanju na dječji rukopis koji je postao zaštitni
znak. To vas nipošto ne treba zavarati, iza toga misao je oštra, kritična i senzibilna. Crta svakodnevicu, unosi humor i tugu, crtežom prepričava scene s placa i plaže, razgovore s prijateljicama. Linearni crno-bijeli crtež je okosnica, riječ je o brzim likovnim riješenjima tušem, olovkom ili ugljenom, a jednako je spretna i u kompjutorskoj grafici. Ponekad dodaje boju, akvarel, temperu ili samo klik mišem, stvarajući tako još čudesnije ilustracije kojima pažljivo varira potez dodajući njime dubinu, sjenu ili naglašavajući grafičku plošnost, ovisno o dojmu koji želi postići. Crtež je primarni medij u kojem najlakše prenosi poruku, ne zamarajući se kompozicijom i nesavršenostima, on je duhovit i dozvoljava brzu komunikaciju
s ostatkom svijeta. Osim crteža, radi i murale, stripove, animaciju i ilustracije knjiga, plakata i ambalaže.

Kao dio programa 29. Internacionalne filmske radionice u Čakovcu izlaže radove posvećene animiranom filmu, sekvence koje opisuju mukotrpan proces kreativnog stvaranja, uspone i padove koji tište autora. Studij dizajna naučio ju je pristupati svakom procesu analitički i konceptualno – pa tako i svakom crtežu i izložbi, kojima predhode bilježnice pune skica i proba. S animacijom se srela na školovanju u Cambridgeu i iza sebe ima dva ostvarenja koja su osvjestila koliko je minuciozan, višegodišnji rad potreban za par minuta animacije. Mnoge generacije Čakovčana koji su prošli kroz ŠAF – Školu animiranog filma, prepoznat će u ovim radovima sve nijanse kreativnog zanosa: od prštanja ideja, mukotrpnog rada, udubljenosti u proces, sumnje u kvalitetu crteža i rada, zavirivanja u sebe, traženja, gubljenja fokusa i pomišljanja na odustajanje. Potom: traženje podrške među prijateljima, traženje inspiracije, „uštekavanje“ za napunit se novom energijom, rješavanje prepreka i odlučnost da se proces odradi do kraja. Sve to Hana Tintor opisuje kroz svoje duhovite crteže, a na kraju vidimo i kadrove njezinog autorskog filma „More misli“. Animacija je zavodljiva, udahnjuje dušu crtežu, ali istovremeno iziskuje predan rad, stavlja na kušnju i dovodi autora do krajnjih granica*, gotovo šekspirijanskog „biti ili ne biti“.

Njezin crtež živi u simbiozi s tekstom, vodeći gledatelja malo dalje nego što je mislio ići. Kroz različite projekte (Ping-Pong, Prve stvari), a posebno na studiju u Engleskoj, naučila je vješto pričati priču kroz crtež, ne uzimajući ga doslovno i nudeći obrate. Dva su osnovna motiva kojima se bavi – to je ona glasna svjetina na ulici, na kavi, na bazenu, to su bliski susreti ili oni izbjegnuti te veliki, pomalo mračan, tiši svijet umjetnika, njezina borba sa stvaranjem. Ta „Kreativna tama“ kako naziva jedan crtež bliska je svima koji su pokušali nastaviti stvarati i u odrasloj dobi, unatoč pametnim savjetima. A Hana Tintor se s njome dobro nosi.
Petra Vidović, mag. hist. art

*bilješka iz bilježnice: „Nikad više neću raditi film.“

Trajanje: 29.6. – 30.8.2023.
Biografija:
Hana Tintor, Rođena 9. svibnja 1992.
Osnovna škola Cvjetno naselje, Zagrebačka umjetnička gimnazija, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, vizualne komunikacije, Zagreb, MA Illustration and Book Arts, Cambridge School of Art (UK)
Praktikantica u Studiju Cuculić, Animatorica i autorica u Jadranskoj animaciji, Članica Hrvatskog dizajnerskog društva. Radi kao freelance animator i ilustrator u Zagrebu. [email protected]

21.00 Trg Republike
Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca:
CASABIANCA

Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, široj publici poznata imena voditeljske i glazbene
scene, osmislili su predstavu Casabianca kojom, nakon tmurnih i napetih vremena, žele nasmijati publiku i prikazati smiješnu stranu života jednog tipičnog domaćeg bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Oni su Đurđa i Franko. Upoznali su se 60-ih. Ona je bila poduzetna, a on nagovorljiv. On kaže da je ona bila nasrtljiva, a ona da je on bio mlakonja. Gledali su Casablancu i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo. A onda je došao brak. Pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali. Ne bez problema. Jer kao što bi rekao Franko: Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…

petak / 30.6.2023.
19.00 / Zgrada Scheier / otorenje izložbe
Mario Jakšić / fotografije
15 GODINA PROJEKTA „BESPLATNO FOTKANJE“

Čakovečki fotograf i glumac Mario Jakšić predstavit će se izložbom fotografija povodom značajnog
jubileja: 15 godina projekta „Besplatno fotkanje“. Izložba obuhvaća seriju portreta pod nazivom: Besplatno fotkanje za Myspace, Facebook, novčanike, za po doma i tak. Radi se o projektu nastalom 2008. godine kojim se promiče fotografija kao medij i kao umjetnost, no na zabavan i kreativan način. U dvije godine projekta stvorena je arhiva s više od 1500 portreta, ponajprije građana Čakovca, od kojih je za ovu izložbu izdvojeno njih stotinu.

Osim što se bavi fotografijom, Mario Jakšić je od 2003. član i glumac Kazališne družine PINKLEC.
Godine 2014. postaje član HDDU-a, Hrvatske udruge dramskih umjetnika, a 2017. godine dobiva
status samostalnog umjetnika (pri HZSU-u), Hrvatska zajednica slobodnih umjetnika. Do sada je igrao u više od 30 predstava, te osvojio pojedinačne i skupne nagrade na eminentnim festivalima u Hrvatskoj i regiji.

21.00 Trg Republike
Antonio Gabelić & Tarik Filipović
ĆIRO

Redatelj: Tarik Filipović
Igra: Tarik Filipović
Odabir glazbe: Tarik Filipović
Scenograf: Ivica Mamić
Kostimografkinja: Vedrana Rapić
Oblikovatelj svjetla: Igor Petrovski
Oblikovanje vizualnih komunikacija: Mario Jurjević
Fotografkinja: Ines Stipetić

Ova monodrama o životu Miroslava Ćire Blaževića autorski je projekt jednog od najpoznatijih glumaca u regiji – Tarika Filipovića. Spektakluk i Magic Act Show, u kojima je sudjelovao kao autor i izvođač, slobodno možemo nazvati najuspješnijim predstavama u povijesti hrvatskoga kazališta, s preko 300 odigranih izvedbi koje je vidjela čitava regija.

Nogomet, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija, o njemu se polemizira, obožava ga se i napada. Stadioni, navijanja, reprezentacije, svjetska, europska prvenstva, sve to toliko obilježava svakodnevicu da se ti važni datumi gotovo mogu upisivati u kalendar kao državni praznici. Euforija je do vrhunca, stoga se tema ove monodrame nametnula sama. No, osim nogometa u širem smislu, ovdje je u središtu pažnje nešto mnogo zanimljivije. Osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda. Trajanje: 1 sat i 20 minuta

22.30 / Trg Republike
VEDRAN CAR
Tip s radija. Tip koji može dati glas za reklamu. Tip koji voli biti DJ.

Iskusni radijski voditelj koji se dobro snalazi u industriji elektronskih medija. Vješt u zvuku, radijskom programu, video montaži, javnom govorništvu i vođenju događaja. Radijsku i DJ karijeru počeo je 2004. godine na Radio Studentu u Zagrebu. Nastavio ju je par godina kasnije na Bjelovarsko Bilogorskom Radiju s emisijom House Express koju je radio s nekoliko svojih DJ prijatelja.

Trenutno radi kao voditelj i DJ na Otvorenom radiju, u eteru je svaki dan od 14 do 18h i ima svoj vikend DJ show FeelGoodClub koji ide uživo svake subote od 21h! Kao DJ je nastupao po klubovima u cijeloj Hrvatskoj. Bio je službeni warmup Dj na koncertu Enriquea Iglesiasa u Zagrebačkoj areni. Nastupio je i na Ultra Europe festivalu u Splitu 2022. godine, a te iste godine bio je i jedan od resident DJ-a na Sound Of Places programu Valamar hotela u Makarskoj i na Hvaru.

Subota 1.7.2023
10.00 PLESNI STUDIO KORAK / Trg Republike / Voditeljica: Virna Hošnjak

Subota prijepodne rezervirana je za program Plesnog studija Korak na pozornici ispred Centra za kulturu Čakovec. Nekoliko grupa plesača različitih uzrasta predstavit će nam se svojim dobro uvježbanim koreografijama koje dinamikom i atraktivnošću fiksiraju poglede svakog pojedinca u publici, a sve to pod vodstvom vrhunske plesačice i koreografkinje Virne Hošnjak.

10.30 IGRE ZA DJECU / Perivoj Zrinski / Voditeljica: Tena Vrzan
U subotu, 1. srpnja nas u Perivoju Zrinski očekuje uživanje uz pjesmu, ples i igre za djecu kroz koje će nas voditi Tena Vrzan. Zaigrajte badminton, graničare, skrivača, iskušajte se u vrtnji hula hoopa, bacanju frizbija ili badmintonu, a ako ste više raspoloženi za mirnije aktivnosti, tu su i bela, yamb, rummikub i sve što sami zamislite. Iako rekvizita neće nedostajati, slobodni ste donijeti od kuće štogod poželite.

18.00 / Dvorana Centra za kulturu Čakovec
FILMOVI ŠAF-a i 29. IFR
Projekcija godišnje produkcije polaznika Škole animiranog filma / ŠAF-a i filmova ostvarenih na 29. Internacionalnoj filmskoj radionici / IFR pod vodstvom Maxa Epsteina i Karine Hananeia iz Jeruzalema / Izrael, animatora s dugogodišnjom praksom vođenja radionica za djecu i mlade koji u svom radu
spajaju glazbu i animaciju.

Maxim Epstein Izraelski slikar, grafičar, kipar, animator, glazbenik i performer, član izraelskog udruženja umjetnika, član Agripas 12 galerije iz Jeruzalema. Suosnivač i umjetnički direktor studija za animaciju Wild kids iz Jeruzalema (od 2010.), s čijim se filmovima predstavio širom svijeta.

Educirao se na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Haifi te akademiji Bezalel na odjelu za umjetnost i dizajn te otvorenoj radionici fotografije u Ramat Ganu. Svojim se radovima predstavio na 20-ak samostalnih izložbi te 53 grupne. Održao desetak performansa vezanih uz animaciju i eksperimentalni film.

Scenograf i produkcijski dizajner filmova, nastavnik i voditelj radionica na Saphir college of Arts.Voditelj više desetaka radionica za djecu i mlade širom Izraela i Europe, član žirija raznih festivala. Dobitnik desetak nagrada te školarina u Izraelu. Živi i radi u Jeruzalemu.

Karina Hananeia je interdisciplinarna umjetnica iz Izraela, kombinira fotografiju, ples i animaciju. Suvoditeljica Wild kids studija za animirani film u Jeruzalemu. Studirala je na izraelskoj Saphir akademiji, film, produkciju i filmsku teoriju te na plesnoj i glazbenoj akademiji u Jeruzalemu. Sudjelovala na brojnim grafičkim, fotografskim i animacijskim izložbama. Bavi se performansima, te je u fazi završetka novog animiranog filma.

21.00 Trg Republike
TBF / THE BEAT FLEET / KULTNI SPLITSKI BEND

Kultni splitski hip-hoperi The Beat Fleet poznatiji kao TBF s veseljem su najavili unplugged koncerte
koji će se održavati po gradovima regije. Turneja je krenula iz Zagreba i Tvornice kulture gdje su 3. ožujka održali prvi u nizu koncerata. U njihovom jedinstvenom zvuku koji se predstavlja u novom, unplugged ruhu, moći će uživati i Međimurci 1.7.2023. od 21.00 sat na Trgu republike u Čakovcu u
sklopu programa Čakovečko ljeto.

Godine njihovog glazbenog djelovanja obilježene su hitovima koji na poetičan, harmoničan i jednostavan, ali uvijek inovativan način komentiraju društvenu svakodnevicu ili donose intimne priče
u čijim motivima se prepoznaju mnogi. Generacije mladih odrastale su na njihovim pjesmama čiji stihovi su čak ušli u govor našeg podneblja poput uzrečica „Moja mater te traži“ ili „Ništa mi neće ovi dan pokvarit“.

Nakon godina glazbenog djelovanja gdje smo ih slušali u standardnom koncertnom obliku, došao je
trenutak i za nove načine zajedničkog uživanja u glazbi poput unplugged koncerta. Takva druženja donose osjećaj uživanja u glazbi na dublji, emotivniji i rafiniraniji način te daju novu perspektivu
pogleda na bogato glazbeno stvaralaštvo TBF-a.

„Dragi naši, nakon dugogodišnjeg koncertnog udaranja uzduž i poprijeko, zaželjeli smo se promjene
i opuštenijih i intimnijih koncerta, tako da smo se odlučili, ponovo nakon 12 godina, odraditi niz unpluged svirki. Prearanžirali smo pjesme koje ste već mogli čuti u toj varijanti i proširili listu pjesama koje su nastale nakon prve unplugged turneje. Prezadovoljni smo kako to zvuči i s uzbuđenjem očekujemo to podijeliti s vama. Vidimo se i slušamo uskoro!”, kažu dečki iz TBF-a.

Feel-good melodični zvuk u kombinaciji sa stavom i idejom slobode i/ili osobnom te društvenom
pravdom, njihovo je najmoćnije oružje kojim osvajaju publiku. Druženje s TBF-om ugodno je
glazbeno iskustvo u kojem ćete uživati kako u glazbi i stihovima, tako i u energiji zajedništva ovog
hip-hoperskog trojca odnosno bendovskog šestorca.

nedjelja / 2.7.2023.
21.00 / Trg Republike / koncert
NATALI DIZDAR

Uoči bogate ljetne turneje Natali Dizdar osvojila je radijski eter novim hit singlom Ocean koji će uživo
predstaviti i publici u Čakovcu. Bit će to savršena prilika da Natali pred publikom izvede hitove koji
posljednjih mjeseci oduševljavaju njezine fanove, poput pjesme “Zadnji dan ljeta”; ili odličnih singlova koje je izdala u sklopu projekta BETI. Naći će se tu i dobro poznati hitovi njezine dugogodišnje
karijere, kao sto su „Stranac“, „Ne daj“ i „Mjesto za jedno“.

Spremite se za romantičan ugođaj, ljubavne stihove, ali i plesne pokrete, jer Natali će vas odvesti na predivno glazbeno putovanje kroz njezinu gotovo 20 godina dugu karijeru. Natali trenutačno završava rad na dva albuma, jedan koji radi s autorskim timom iz benda Porto morto, te drugi, s producentima Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem. Iako puno vremena provodi u studiju, posebno se veseli upravo izlasku pred publiku i izvođenju pjesama uživo.

subota / 8.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
PIANOBOX

Specifičan Pop-Jazz zvuk postižu bogatom harmonizacijom klavijatura, beatboxingom i ritmom autentičnog afričkog bubnja. Uz upotrebu elektronike, loopera i višeglasnog pjevanja trio postiže zvuk pravog orkestra, ali im akustično muziciranje bez tehnoloških smicalica također nije strano jer do izražaja dolazi njihovo glazbeno umijeće kojim zvuk pretvaraju u čistu emociju.

Zbog neobične kombinacije instrumenata, miješanja različitih glazbenih pravaca, ali prije svega spontanosti, sinergije i komunikacije između članova sastava i slušatelja, PianoBox Co ne ostavljaju publiku ravnodušnom.

Zahvaljujući slobodnom i spontanom improvizatorskom pristupu izvođenju glazbe, opuštenoj komunikaciji s publikom, te stilski raznolikom reportoaru koji se sastoji od popularnih skladbi stranih
i domaćih autora, PianoBox nudi svježe i originalne autorske aranžmane svevremenskih hitova.

Članovi sastava su: Darko Golubić, klavijature, vokal, Zoran Puljek, beatbox, vokal, loop, gitara,
perkusije i Commi Balde, udaraljke, vokal.

subota / 15.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
GUITAR TRIO

Guitar Trio čine gitaristi Branimir Novak, Mario Igrec i Davor Jurović. Na repertoaru su im, uz
vlastite kompozicije, The Beatles, C. Corea, J. McLaughlin, Al di Meola, J. Hendrix, A Piazzolla,
međimurske tradicijske pjesme i druge fusion, jazz i blues skladbe.

subota / 22.7.2023.
19.00 / Fontana u Perivoju Zrinski / promenadni koncert
MELUN KVARTET
Melun kvartet osnovan je početkom 2023. godine.

Sastav izvodi jazz, jazz rock, free jazz, blues standarde te autorske kompozicije članova banda. Čine ga glazbenici koji svojim profesionalnim muziciranjem njeguju improviziranu glazbu, uz različite stilske utjecaje.

Članovi kvarteta su: Filip Eldan, klavir, Hrvoje Šenjug, gitara, Neven Mehun, bubnjevi, i Aleksandar Vešić, kontrabas, e bass.

Moglo bi Vas zanimati