17
stu
2021
Vijesti

Berlinska filharmonija sljedeće godine svira u Zagrebu - ulaznice u prodaji

Berlinska filharmonija

Berlinska filharmonija /Stephan Rabold

share

Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe vraća se u Zagreb 19. veljače 2022. godine nakon nešto manje od stotinu godina, pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka.

Berlinska filharmonija sljedeće će godine obilježiti 140 godina postojanja, a međunarodni ugled stekao je još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera. Neki od drugih velikih dirigenata koji su vodili orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Claudio Abbado bio je prvi dirigent orkestra nakon pada Berlinskoga zida, a u 13 godina proširio je repertoar orkestra te u njega uveo i djela suvremenih skladatelja. Njega je na mjestu šefa-dirigenta naslijedio Sir Simon Rattle pod čijim su vodstvom orkestar i on proglašeni UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje.

Godine 2015. na mjesto umjetničkog ravnatelja i šefa-dirigenta Berlinske filharmonije izabran je Kirill Petrenko, koji s ponosom nastavlja tradiciju izvrsnosti promičući slavnu Berlinsku filharmoniju na najbolji mogući način.

Berlinska filharmonija svirala je u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Ulaznice po cijenama od 600, 800, 1000 i 1200 kn dostupne su od danas na blagajnama Lisinskog te online OVDJE.

Moglo bi Vas zanimati