19
lip
2024
Vijesti

ECSA Camille Awards

Dalibor Grubačević među finalistima za Nagradu Camille

Camille Awards

share

Dalibor Grubačević u užem je izboru za Europsku nagradu za filmsku glazbu Camille, objavio je Europski savez skladatelja (European Composer and Songwriter Alliance – ECSA).

Dalibor Grubačević ECSA Camille Awards

Delegacije članova ECSA-e koje predstavljaju medijske skladatelje iz 15 zemalja unaprijed su odabrale 38 skladbi u tri kategorije: najbolja originalna filmska glazba, najbolja originalna glazba za dramsku seriju te najbolja originalna glazba za dugometražni dokumentarni film.

U sve tri kategorije predloženi su bili i hrvatski skladatelji: u kategoriji za najbolju originalnu glazbu za igrani film Dalibor Grubačević za Razgovor, u kategoriji za najbolju originalnu glazbu za dramsku seriju Jura Ferina i Pavle Miholjević za Tišinu, a u kategoriji najbolje originalne glazba za dugometražni dokumentarni film Denis Kozlica za Why Do I Hike 2: Hardships of a Thru Hike.

U svakoj kategoriji, predstavnici europskih skladateljskih organizacija koje pripadaju ECSA-inu Odboru FFACE zatim su izabrali troje nominiranih čija su imena objavljena danas.

Nominacije za Camille Awards 2024.

Nominirani za najbolju filmsku glazbu su:
Dalibor Grubačević (Hrvatska) za “Razgovor” u režiji Dominika Sedlara
Baba Stiltz (Švedska) za “Sramota na suhom”, redatelj Axel Petersén
Alfonso de Vilallonga (Španjolska) za “Robot Dreams” u režiji Pabla Bergera

Nominirani za najbolju glazbu za dugometražni dokumentarni film su:
Nainita Desai (Ujedinjeno Kraljevstvo) za “The Deepest Breath”, redateljica Laura McGann
Anna Rice (Irska) za “I Dream in Photos”, redatelji Ollie Aslin i Gary Lennon
Jonas Struck (Danska) za “Apolonia, Apolonia”, redateljice Lea Glob

Nominirani za najbolju originalnu glazbu za dramsku seriju su:
Blair Mowat (Ujedinjeno Kraljevstvo) za “Nolly”, redatelj Russell T. Davies
Hannah Peel (Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo) za “The Midwich Cuckoos”, redatelja Davida Farra
Arnau Vilà (Španjolska) za “Las Noches de Tefía”, redatelj Miguel del Arco

U nastavku će međunarodni žiri renomiranih skladatelja odabrati po jedno djelo u svakoj kategoriji. Konačni pobjednici bit će objavljeni na svečanosti koja će se održati 13. studenog 2024. u Bibliothèque nationale de France (BnF) u Parizu.

Daliboru Grubačeviću čestitamo i želimo sreću u Parizu!

Dalibor Grubačević

Dalibor Grubačević / Foto © NEXUS production

Nagrada za životno djelo: Miriam Cutler

Za ovo izdanje, ECSA ima čast dodijeliti nagradu za izvanredan doprinos Miriam Cutler (SAD) kao priznanje za njezinu dugu i iznimnu karijeru skladateljice i zagovornice uključivosti u svijetu filmske glazbe.

Miriam Cutler u Europski savez skladatelja (European Composer and Songwriter Alliance – ECSA).2023.

Chris Smith, član Upravnog odbora Camille Awards, ovom je prilikom izjavio:

„Ovom nagradom želimo odati priznanje i proslaviti Miriaminu slavnu karijeru kao skladateljice mnogih izvanrednih glazbenih pjesama za igrane i dokumentarne filmove, kao i njezin revolucionarni rad kao pobornice filmskih skladateljica, posebice kao suosnivačica Saveza za filmske skladateljice, u industriji u kojoj su žene još uvijek vrlo podzastupljene. Štoviše, njezin rad kao pedagoga, dijeleći svoje znanje i iskustvo, bio je neprocjenjiv za mnoge skladatelje u ranim fazama njihove karijere”.

Primanjem ove nagrade Miriam Cutler pridružuje se odabranoj skupini istaknutih skladatelja, uključujući maestra Ennia Morriconea, koji je nagradu dobio 2020. godine, ali i našem Alfiju Kabilju kojemu je nagrada dodijeljena prošle godine u Splitu.

Alfi Kabiljo u Splitu prima Europsku nagradu za filmsku glazbu Camille, za životno djelo

Miriam Cutler nadaleko je poznata po svojoj sjajnoj karijeri skladateljice izvanrednih glazbe za igrane i dokumentarne filmove, kao i po svom revolucionarnom radu kao pobornica filmskih skladateljica, posebice kao suosnivačica Saveza za filmske skladateljice. Štoviše, njezin pedagoški rad, dijeleći svoje znanje i iskustvo, bio je neprocjenjiv za mnoge skladatelje u ranim fazama njihove karijere.

S dodjele Nagrada Camille u Splitu / Foto: Saša Stanojević

 

Moglo bi Vas zanimati