12
svi
2023
Čuj ovo

od prapočetaka do danas

10 pjesama Leta 3 koje morate znati

Let 3

10 pjesama Leta 3 koje morate znati / Ilustracija i fotografije: Igor Jurilj

share

“Mama ŠČ” je pjesma koju svi mantramo mjesecima, ali Let 3 su ovdje preko 35 godina i svojevrsna su armatura domaće rock arhitekture. U finalu Eurosonga navijat ćemo za antiratnu poskočicu, ali dotad vas želimo posjesti u vremeplov i vratiti u vrijeme prije eurovizijskog senzacionalističkog performansa.

Današnjih 10 pjesama nisu isključivo iz bogatog diskografskog repertoara Leta 3: vodimo vas u prapovijest benda, u ranije formacije u kojima su se Prlja i Mrle našli prije negoli su shvatili da su životni partneri vjenčani na raketi imena Let 3. Od Mrletovih Termita preko Prljinih Umjetnika ulice i Strukturnih ptica preko Leta 2, ove su pjesme udarile temelje i udahnule život onome što će 1987. napokon postati Let 3. Neke su kultne, neke su neizostavni hitovi, neke su alkemični rock uroci, a neke samo opskurni dragulji uvaljani u nafti prošlosti.

TERMITI: “VJERAN PAS”

Prvi cover koji je Let 3 uvrstio u repertoar bila je obrada punkerske himne Termita “Vjeran pas”. Izvanvremenska skladba benda u kome je Mrle svirao bas tako je dobila svoju ekstenziju. Premda Mrle nije autor te pjesme, zanimljivo je kako je za Termite napravio i drukčiju unplugged verziju. Ta verzija će se naći na vinilu koji će uskoro izaći i koji je je taj bend čekao 40 godina, a zove se upravo po toj skladbi: LP ploča Vjeran pas

UMJETNICI ULICE: “HUMANA REVOLUCIJA”

Prlja je nakon nekoliko dječačkih pokušaja prvi pravi vokalni istup imao u punkerskom bendu Umjetnici ulici, koji je dio tzv. Trećeg riječkog vala (uz Fit, Idejne nemire i VIA Viktor Kunst). Pjesma “Humana revolucija” bila je noseća na četverodijelnoj kolekciji demo-snimaka s kojima su usložili jednostavne aranžmane poznate na prvim pjesmama kao što su “Alarm” i “Umjetnici ulice”.

STRUKTURNE PTICE: “HRAMOVI” (Riječki novi val)

Strukturne ptice bili su multimedijski projekt koga je utemeljioM rle nakon raspada Termita. Pjesme koje su prilično oplemenjivale teatarski iskaz otkrivale su drukčiju dimenziju Mrletovog stvaralaštva. Pjesma “Hramovi” dio je višemedijskog djela Krug realiziranog 1987. a za vokalnu izvedbu u Strukturnim pticama u ovom projektu bili su zaduženi Vedrana Perčić i Prlja.

LET 2: “NE TREBAM TE” (Punjeta)

Paralelno sa Strukturnim pticama Mrle i Prlja osnovali su rock bend koji su nazvali Let 2, zamislivši da to bude side project. Dogodilo se obratno, Let 2 je postao osnovna djelatnost, a kad su dva člana iz originalne postave otišla, odlučeno je da se bend preimenuje u aktualni Let 3. Nekoliko pjesama Leta 2 je donekle prearanžirano i ustabililo se u repertoaru Leta 3. Jedna od njih je i koncertni favorit “Ne trebam te”.

RI-VAL: “UČINIMO NEŠTO”

Prvi hrvatski band aid bio je projekt riječkih rockera s cijem osvještavanja javnosti o štetnim posljedicama djelovanja koksare u Bakru. Temelj akcije bio je maxi-singl Zvuk za zrak s dvije verzije noseće pjesme “Učinimo nešto” koautori koje su Mrle i Prlja. U pjesmi je jako zanimljiva Mrletova rap dionica uz gusle, a osim njih dvojice i mnoštva riječkih rockera, na pjesmi se čuje i glas Žanila Tataja Žaka koji nastupa s Letom 3 na Eurosongu. Pjesma je bila veliki hit a šest godina nakon te inicijative, akcija je urodila plodom – koksara u Bakru je zatvorena!

“CIKLAMA” (Bombardiranje Srbije i Čačka)

U opusu Leta 3 naći ćete neka ponavljanja naslova kroz diskografiju, kao i evoluciju od proto-bendova do transhumantnih antiratnika, a “Ciklama” je jedna od njih. Ona je zbilja floralni leitmotif benda koji se nalazi na svakom albumu kao minijatura, vinjeta u Mrletovoj izvedbi. Na ovom je kićenom, raskočnom parodijskom albumu dobila svoju zborsku dimenziju zbog koje zvuči kao dio kakvog letovskog mjuzikla. Naravno, uklapa se u koncept ovog albuma koji istražuje korijene jugoslavenstva kao shizofrena višeglasna vinjeta koju možete komotno zamisliti u kakvom rock mjuziklu.

“RIJEČKE PIČKE” (Bombardiranje Srbije i Čačka)

A kad smo već na Bombardiradnju  Srbije i Čačka (2005), zadnjem kvalitetnom albumu Leta 3 i zadnjem napravljenog promišljeno, a ne kao kasniji kompendijum svega što se nakupilo putem, onda je neizbježan hit “Riječke pičke”. Ne treba uopće naglašavati da ovu pjesmu svira “i star i mlad”, da je zbog svog naslova (dosljednog također drugim provokativnim na albumu) rado skandirana stvar na nastupima. Kad je izvode mačo frajeri kao Let 3 za koje ne sumnjamo da su im etičke vrijednosti na mjestu, kao i politički stavovi, onda nema razloga za brigu o diskriminaciji. Nakon studijske objave na pozornici pridružile su im se u izvedbi i Le Zbor – izvedeno čak i u riječkom HNK – i Marina Perazić (Denis&Denis)

“POGIBE” (El Desperado)

Stvarčina nastala s prvim danima samostalne Hrvatske je teška dionizijska stvar pronesena masnim bas dionicama gospodina Martinovića koja nikad nije bila singl, nikad radijski hit, ali je zato jedan od klasika nastupa uživo. Mlađe će je publike imati priliku čuti nakon mnogo godina spavanja u korist budnica s albuma iz novog milenija, no ova stonerska uspavanka je jedan od najvećih dragulja riječkih brkova.

“FUCK FAMIGLIA” (El Desperado)

I čim ste otvorili album El Desperado iz 1991., teško je odmaknuti se prema novijima u potrazi za konkurencijom u izboru za najbolji Let 3. “Fuck Famiglia” jest bio i ostao underground hit, koncertni klimaks Leta 3 koji slavi tjelesnost i ovozemaljske užitke, hedonizam i život mladog rockera. Bez brige, bez incestuoznih je konontacija, dušebrižnici!

“DRAMA” (Jedina)

Let 3 nosi dramu u svom bendovskom DNK; dio je njihovog pedigrea, ali distopijska rokačina apsurdističkih i nihilističkih slika Drame jest integralni dio estetike Leta 3. Ključeva za čitanje ove pjesme je mnogo, samo je ovisno koji odaberete jer lirski bizarluk nema narativnu nego sugestivnu funkciju, a koji god smjerom krenuli, završit ćete negdje na scjecištu ekvatora i paralela. Možemo reći da ovu pjesmu s razlogom ne vole Ravnozemljaši. S razlogom je favoriziraju sve generacije regiona i apsolutni je koncertni poziv na koreirgafirano mrdanje. Ako se ikad s takvim nađete u raspravi, samo im uvalite Prljin refren koji je postao jedan od najvećih, najpoznatijih i najdražih među fanovljem Leta 3 otkako se našao na milenijskoj Jedinoj – mnogima prvom doticaju s bendom.

 

Moglo bi Vas zanimati