01
ožu
2024
Vijesti

Međunarodno nagrađivani autor filmske glazbe

Dalibor Grubačević objavio novi LP album

Dalibor Grubačević: Musical Gravities / izdavač: Cantus

share

Uspješni, međunarodno nagrađivani autor filmske glazbe objavio je svoj album prvijenac za izdavačku kuću Cantus, na kojem predstavlja drugu stranu svoje višeslojne autorske osobnosti

Dalibor Grubačević traženi je autor filmske glazbe, a ni igrani, niti dokumentarni film u tom pogledu nije mu stran. Upravo zato autorica eseja na njegovu novom albumu, LP-ju Musical Gravities, Karolina Rugle, toga glazbenika, skladatelja i glazbenog producenta s pravom naziva “sinonimom za filmsku glazbu u Hrvatskoj”.

Albumom Musical Gravities Grubačević sada pokazuje i svoju drugu stranu, onu skladatelja klasične umjetničke glazbe. Posrijedi je niz komornih i orkestralnih, kao i koncertantnih ostvarenja iz njegova opusa. Album donosi sljedeće kompozicije: Diptih za kvartet tuba, Valse Balkanique za kvintet limenih puhača, Čardaš suitu za gudače te Koncert za tubu i orkestar.

Snimljenim djelima Grubačević se predstavlja kao zanimljiv te plodonosan skladatelj klasičnih umjetničkih formi, a njegovu relevantnost i na tome području najbolje potvrđuju prvorazredni ansambli, orkestri i glazbenici koji su snimili njegova ostvarenja: Kvartet tuba XL, ansambl limenih puhača BC Brass, potom Zagrebački solisti te naposljetku Zagrebačka filharmonija predvođena maestrom Alanom Bjelinskim s našim virtuozom na tubi Krunoslavom Babićem u ulozi solista.

U vezi skladbi na albumu, ali i njegova koncepta koji proizlazi iz njih, Grubačević izjavljuje:

Diptih za kvartet tuba pisao sam za taj sastav želeći se u neku ruku odmaknuti od dotadašnjeg zvuka i “zagrepsti” malo više u impresionističko-modernistički zvuk, a opet zadržati neku svoju stilizaciju koju koristim češće. To je i najrecentnija skladba na albumu.

Valse Balkanique (Balkanski valcer) je naručio BC Brass kvintet, ideja je bila koristiti stilski neke figure i ljestvice bliskije balkanskom području, ali tijekom stvaranja dogodio se mali “twist” te se pojavio jedan tango koji nije specifičan za naše područje, ali mi se on činio zanimljiv, melodičan i pitak zbog čega sam ga odlučio zadržati u djelu. Na kraju sam skladbu nazvao valcerom.

Čardaš suita za gudače je posvećena Zagrebačkim solistima, ali i gradu Koprivnici te je praizvedena 2021. u sklopu Dana grada, a publika ju je tada sjajno prihvatila. To je također skladba koja se sastoji od podosta etno-elemenata, najviše onih koji karakteriziraju područje Podravine i Međimurja.

Koncert za tubu i orkestar napisao sam 2021. godine na nagovor Krunoslava Babića. Koncert je prvotno trebao biti do 12 minuta, ali na kraju je ispao u 4 stavka i 20 minuta trajanja. Melodičan je, tubu predstavljam u romantičarskom duhu, s puno dinamike, ali i epskih momenata.

Zbog tih razloga album sam i nazvao Glazbene gravitacije. Glazbeno je raznolik, a opet smatram da sam zadržao svoju stilizaciju i način glazbenog izražavanja.

Cantus-LP-Gravitacije-za-web-Grubačević

Skladbe su recentno studijski snimljene u Dvorani Domoljub u Koprivnici, dok snimka Koncerta za tubu potječe s izvedbe uživo iz 2023. godine, održane u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Off ciklusa Zagrebačke filharmonije.

Tonski snimatelji na albumu bili su Tomislav Horvatinović i Vinko Vidović, a glazbenu produkciju potpisao je sam Dalibor Grubačević. Naslovnicom bogato opremljenoga LP-ja dominira slika Dark Matter suvremene koprivničke likovne umjetnike Gordane Špoljar Andrašić.

Album je dostupan u Cantusovom katalogu (https://bit.ly/3uSgXov), a od 1. ožujka moguće ga je preslušavati i na svim digitalnim platformama: https://bfan.link/musical-gravities.

Moglo bi Vas zanimati