20
sij
2023
Vijesti

Legenda rocka

Preminuo David Crosby

David Crosby

David Crosby David Crosby / Mike Windle

share

U 81. godini života napustio nas je David Crosby, jedan od najutjecajnijih rock glazbenika. Primljen u Kuću slavnih rock ‘n’ rolla čak dvaput, suosnivač The Byrdsa i legendarne grupe Crosby, Stills & Nash izgubio je bitku s dugom i teškom bolesti.  

One večeri uz dim cigareta i zvuk gramofona koji svira Déjà Vu od danas poprimaju tužniju notu. Preminuo je David Crosby. Bio je originalni član The Byrdsa, jednog od najpopularnijih bendova šezdesetih godina, s kojima snima slavnu obradu “Mr. Tambourine Man” Boba Dylana. Također je bio i član legendarne grupe Crosby, Stills, Nash & Young koja je zauvijek promijenila tijek rock ‘n’ rolla. Napisao je neke od najljepših pjesama. Bio je romantik i vizionar. Volio je žene, poeziju i ljubav. Pisao je o temeljima ljudske egzistencije, o vlastitim strahovima. Živio je dugo i slobodno.

CSNY

Supergrupu koju su u početku činili David Crosby, Stephen Stills i Graham Nash danas bi mogli uvrstiti u glazbeni kanon. Nakon istoimenog prvog albuma pridružuje im se Neil Young. Godine 1970. objavljuju Déjà Vu koji postaje njihov magnum opus. Sviraju po cijelom svijetu. Ubrzo prestaju s radom ali se u više navrata ponovno ujedinjuju. Sva četvorica su uvršteni u Kuću slavnih rock ‘n’ rolla.

Crosbyjeva “Almost Cut My Hair” do danas ostaje simbol zajedništva i ljubavi u borbi protiv vlastitih nesigurnosti.

Moglo bi Vas zanimati