05
pro
2023
Vijesti

Ciklus Oda-birano

Dirigentsko povećalo: Fascinantna simfonija Dore Pejačević

Dirigentsko povećalo: Fascinantna simfonija Dore Pejačević

Naslovnica rukopisa Simfonije u fis-molu Dore Pejačević / oto: arhiv Hrvatskog glazbenog zavoda

share

Ciklus Oda-birano uz stogodišnjicu smrti skladateljice Dore Pejačević (1885-1923) donosi posebnu emisiju Dirigentsko povećalo – Fascinantna simfonija Dore Pejačević koju je ostvario skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk.

Jedinstvena umjetnica, grofica Maria Theodora Paulina Sophie von LumbeDora Pejačević, ili kako je na praizvedbi njezine prve i jedine Simfonije u Dresdenu pisalo D. Pejačević, preminula je prerano prije 100 godina ostavivši zadivljujuć opus koji je tek recentno dobio pravu međunarodnu recenziju i pravu recepciju – od Leipziga do Londona, pa i na drugim kontinentima, od komornih djela, minijatura ili kvarteta i tria, solo pjesama, pjesama uz orkestar, ali i većih opusa poput Koncerta za klavir, ili Koncertantne fantazije za klavir i orkestar – i najvažnije njezine skladbe – Simfonije u fis-molu koja je nastajala od 1916. do 1920. obuhvaćajući vrijeme nesmiljenog velikog Prvog svjetskog rata, neizvjesnost životne sudbine, ali je to djelo jasnih ideja.

Prvi je put u našem vremenu integralno njezina simfonija zazvučala 2002. godine kada je Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao pod ravnanjem dirigenta Mladena Tarbuka, glazbenika skladatelja koji je uzeo njezin rukopis i pripremio važno notno izdanje koje je, pak, putem Muzičkog informativnog centra obišlo svijet.

I dok se svijet divi njezinoj glazbi, mi u posebnoj emisiji ciklusa Oda-birano ulazimo u detalje simfonije koja je oduševila Mladena Tarbuka, dirigenta koji je Simfoniju donio i u rodni grad Dore Pejačević – Budimpeštu, vodeći izvedbu 6. listopada 2023.

Dirigentsko povećalo

Notno izdanje Simfonije Dore Pejačević objavio je Muzički informativni centar (KDVL) / Foto: ILŠ / HRT

Vidjeli smo nakon ove analize o kakvom majstorstvu se radi, meni je upravo nevjerojatno da je djelo čamilo i čekalo na pravo javnosti, i neopisivo sam sretan da je to djelo također počelo putovati po svijetu.. 

Mladen Tarbuk, dirigent – autor emisije

Dirigentsko povećalo

Mladen Tarbuk u Studiju 1 Hrvatskog radija / Foto: ILŠ / HRT

Posebna emisija posvećena Simfoniji u fis-molu Dore Pejačević iz ciklusa Oda-birano bit će u našem programu upotpunjena reprodukcijom koncertnih izvedbi upravo Simfonije, Koncertantne fantazije za klavir i orkestar te Pjesama za glas i orkestar,  koje su ostvarene u Londonu na festivalu BBC Proms ovoga ljeta, te u sezoni BBC Simfonijskog orkestra  – ove nedjelje, 10. prosinca u terminu ciklusa Koncert na Prvom. 

Dirigentsko povećalo

Snimanje emisije – Režija 1, tonmajstor Božidar Pandurić, u studiju za klavirom autor Mladen Tarbuk / Foto: ILŠ / HRT

Premijera posebne emisije Dirigentsko povećalo – Fascinantna simfonija Dore Pejačević u ciklusu Oda-birano je na rasporedu u utorak 05. 12.  u 18.05., a poslije će emisija biti dostupna u  SlušaoniciSnimanje govora i sviranja te predmontaža Božidar Pandurić, montaža i konačno tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec. Autor Mladen Tarbuk, dirigent i skladatelj, ostvario je emisiju prema ideji urednice Ive Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
– HRT

Moglo bi Vas zanimati