06
pro
2023
Vijesti plus

Arsenov pregled elektronike

Fortadelis, Koolade, Nyoog, One Dread, Vedran Komm

Fortadelis, Koolade, Nyoog, One Dread, Vedran Komm

Nova elektronička izdanja

share

Donosimo pregled novih elektroničkih izdanja.

Fortadelis – Reverberations

Tomislav Ocvirek, odnosno Fortadelis, jedan je od onih zamozatajnih, uvelike i neotkrivenih domaćih producenata ambijentalne elektronike. No ni po čemu nije riječ o newcomeru, s obzirom na to da se bavi autorskim glazbenim radom duže od 15 godina, a kao vlastite uzore navodi velikane i pionire ovog žanra, poput Jeana Michela Jarrea, Vangelisa, Mikea Oldfielda, Tangerine Dream, Oystein Sevag, Kraftwerka, Yelloa i sl. Reverberations je njegov novi EP i klasični primjerak njegovog glazbenog izričaja, za koji navodi kako je idealan za opuštanje i meditaciju…

Koolade – Javore zelen bore

A sad nešto potpuno drukčije… Koolade, renomirani zagrebački glazbenik, instrumentalist i producent, najpoznatiji po suradnji s brojnim domaćim i stranim reperima, ali i vlastitim downtempo/chillout autorskim izdanjima, ovaj je put zakoračio u sferu etno glazbe. Nadasve zanimljiva obrada narodne pjesme ”Oj javore zelen bore” neodoljivo podsjeća na neki uradak projekta Lado Electro i potvrđuje genijalnu, ali nedovoljno istraženu glazbenu domenu domaćeg folklora.

NYOOG – Mali mjesečevi ljudi (Black Moon Mix)

Prije nešto više od dvije godine zagrebački producent Milan Andraković predstavio je NYOOG, prvi hrvatski virtualni bend. Danas NYOOG broji 20-ak singlova, na kojima surađuje s raznim domaćim glazbenicima, remikserima i vokalisticama, a koje prate i vrlo kreativni videouratci na službenom YouTube kanalu. Njegov/njihov posljednji singl je nova verzija jednog od prvih singlova, ”Mali mjesečevi ljudi” iz siječnja 2022.

One Dread – Rewind, Play, Repeat

Zagrebački reggae/dub/dancehall bend One Dread čine Tena i Nika Starčević i Tea Anzulović, odnosno TNT vokalna sekcija, dok moćnu melodijsku i ritam sekciju drže Goran Egić, Borna Ivezić, Ivan Perković i Matej Smiljanić. Njihov prvi album Rewind, Play, Repeat, s osam pjesama, ugledao je svjetlo dana pod okriljem PDV Recordsa. Na izdanju su surađivala brojna poznata imena domaće bass scene, poput Filipa Motovunskog ili Dr. Obija (Amplifyah Music).

Vedran Komm – Deep Talks EP

Vedran Komm još je jedno manje poznato ime domaće elektroničke scene koje zaslužuje pažnju. Riječ je o deep/minimal/micro house producentu iz Križevaca koji vlastitu glazbu objavljuje od 2016. Na njegovom Bandcampu možete se upoznati s njegovim opusom, a radovi su mu se pojavili i na vinil kompilacijama etiketa OCAD i Religion. Deep Talks je Vedranov četvrti EP u 2023.

 

Moglo bi Vas zanimati