03
tra
2024
Vijesti

40 godina suradnje MA i dvorane Lisinski

Divertimento pod palicom mladih

Divertimento - Lisinski subotom

Divertimento - Lisinski subotom

share

Divertimento – koncert povodom 40 godina suradnje Muzičke akademije i KD Lisinski pod ravnanjem dirigenta Eitana Globersona

Povodom 40 godina suradnje Muzičke akademije i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, tradicionalni koncert Simfonijskoga orkestra Muzičke akademije u Zagrebu u sklopu ciklusa Lisinski subotom, ovaj put pod imenom Divertimento – glazba radosti! održat će se 20. travnja u 19.30 u KD Lisinski pod ravnanjem renomiranog izraleskog dirigenta Eitana Globersona. Iduća izvedba uslijedit će 22. travnja u KD Blagoje Bersa.

Suprotno od prethodnog projekta i teme Glazbe sjećanja, ovaj puta je fokus koncerta na proslavu glazbe kao iskonske radosti stvaranja, a posvećen je djelima židovskih skladatelja, bilo da su porijeklom Hrvati, Izraelci ili Amerikanci. Sva djela pripadaju 20. stoljeću – od autora Georgea Gershwina, Leonarda Bernsteina te Brune Bjelinskoga uz važnu iznimku suvremenog izraelskog skladatelja Yinama Leefa (čije djelo je nastalo u ovom stoljeću). Odabrani program upoznaje izvođače i publiku s djelima prožetim optimizmom i zaigranošću tonovima spomenutih skladatelja. Tim ‘projektom radosti’ ravnat će poznati dirigent, profesor jeruzalemske Akademije za glazbu i ples Eitan Globerson. 

Eitan Globerson

Eitan Globerson

Želja nam je graditi mostove suradnje s drugim europskim i neeuropskim glazbenim obrazovnim institucijama, pa je odraz te želje poziv profesoru jeruzalemskog glazbenog sveučilišta Eitanu Globersonu da pripremi i vodi izvedbu ovog programa, kao i da se u njega uvrsti djelo Leefa, drugog profesora s istog sveučilišta. Na ovaj način Muzička akademija postupno stječe vidljivost i u međunarodnom kontekstu vodećih glazbenih sveučilišta, u koje svakako spada i ono jeruzalemsko, ističu s Muzičke akademije. 

Povodom 40 godina sudjelovanja Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom u pripremi je prigodna izložba naslovljena MUZA subotom, koja će od 20. travnja do 1. lipnja biti postavljena u prostorima Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Izložbu su pripremile muzikologinje Ana Čizmić Grbić i Ivana Klajzner te studentice muzikologije Lora Breški i Magda Galić.

Koncertom 20. travnja ravnat će dirigent Eitan Globerson, dok će za glasovirom nastupati Vitomir Janez Zagode, glasovir. Koncertom 22. travnja na Muzičkoj akademiji ravnat će studenti dirigiranja Nika Kožar, Pavao Mašić, Borjan Oliver, Martin Pleše i Ivan Šćepanović. 

 

Moglo bi Vas zanimati