02
ožu
2022
Vijesti

Međunarodno udruženje glazbenika (FIM) pozvalo na prestanak sukoba u Ukrajini, potpisnik i HGU

Ukrajina, boje zastave / Max Pixel

Ukrajina, boje zastave / Max Pixel

share

FIM (International Federation of Musicians – Međunarodna federacija glazbenika) je u utorak (1. ožujka) objavila priopćenje u kojem se osuđuje ruska ničim opravdana vojna agresija na Ukrajinu, gdje se poziva na prestanak sukoba i urgira na dijalog sukobljenih strana. Istom prilikom je izražena volja i predanost na pružanju pomoći ukrajinskim glazbenicima, te njihovim obiteljima koje se i poziva da iskažu svoje potrebe.

FIM je osnovana 1948. godine sa sjedištem u Parizu. Okuplja više od 70 nacionalnih organizacija i sindikata glazbenika iz više od 60 zemalja cijeloga svijeta. Glavni je cilj Federacije zaštita i unaprjeđenje gospodarskih, socijalnih i umjetničkih interesa glazbenika okupljenih kroz svoje organizacije – članice.

Hrvatska glazbena unija, kao punopravni član organizacije se pridružuje tom pozivu, čiji tekst u cijelosti prenosimo:

“U ime Međunarodnog udruženja glazbenika (FIM) i naših članova, izražavamo potporu ukrajinskim glazbenicima i glazbenicama i njihovim sunarodnjacima čiji su životi ugroženi ruskom vojnom agresijom.

Smrt i razaranje koje donose ovi besmisleni napadi su neizrecive sramote. Molimo odgovorne da nastave s dijalogom, jedinim načinom koji uspostavlja održivi i dugovječni mir, a na službu svim upletenim stranama.

Pozivamo ruski glazbeni sektor da utječe na svoje političko vodstvo i odustane od upotrebe sile, čija je kolateralna žrtva svijet kulture.

FIM će dati sve od sebe da pomogne ukrajinskim glazbenicima i glazbenicama i njihovim obiteljima zahvaćenima ratom. Molimo ih da nam se obrate i kažu kako bismo im mogli pomoći i odgovoriti na njihove potrebe.

Solidarno,
John Smith, predsjednik
Benoit Machuel, glavni tajnik”

Moglo bi Vas zanimati