02
ožu
2022
Vijesti

Vera Svoboda i Jura Stublić dobitnici nagrade Porin za životno djelo

Porin

Porin

share

Upravni odbor Porina, nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo prerano preminulom Akiju Rahimovskom, ovu prestižnu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje i Veri Svobodi i Juri Stubliću.

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove godine to su Osječanka Vera Svoboda koja je svojom slavonskom i starogradskom pjesmom ušla u mnoge domove i roker upisan u svaku zagrebačku ulicu svojim stihom – Jura Stublić.

Vera Svoboda

Vera Svoboda/privatna arhiva

„Gospođa Vera Svoboda Njikoš svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada Osijeka, svoje Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta. Živjela je s pjesmom i za pjesmu cijeli svoj život. Više od šezdeset i sedam godina nazočna je u javnosti, a svojom pjesmom uz pratnju tamburaških orkestara, unosila vedrinu u Slavoniju i domove svih onih koji su s ljubavlju u domovini i svijetu slušali našu pjesmu s radošću ili nostalgijom. Mnoge njezine pjesme toliko prisutne u narodu postale su na neki način i narodne pjesmenapisala je prof. mr. sc. Vera Erl o svojoj imenjakinji.

Jura Stublić

Jura Stublić/Bachrach & Krištofić

Dio teksta o Juri Stubliću koji donosimo, kaže: „Jedan od najvećih autora hrvatskog i jugoslavenskog rocka, poeta, kritičar i promatrač vremena, društva i lažnih mitova. Pacifist, čovjek s maramom i mirom oko duše, bio je karizmatičan i svoj. Na neki čudesan način postao je idol generacija. Klinci prepoznaju iskrene duše, a Jura je nosio tu jednu perspektivu, često neprilagođenu, a još češće prilagođenu čistim srcima klinaca i tinejdžera koji su čekali na sva ta iskustva o kojima je pisao. Jednostavno nije djelovao kao da se želi svidjeti nekome“.

Moglo bi Vas zanimati