16
lis
2021
Vijesti

Glazbena tribina po prvi put u Osijeku!

58. Glazbena Tribina Osijek

share

Glazbena tribina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa održava se od 1963. godine, a ove će se godine po prvi put održati u Osijeku! Od 18. do 20. listopada ovaj slavonski grad bit će domaćin 58. po redu festivala koji promiče suvremenu glazbu, a posebice stvaralaštvo hrvatskih autora.

Glazbena tribina mjesto je rezervirano za skladatelje, muzikologe, glazbene teoretičare, ansamble, soliste i orkestre; to je mjesto praizvedbi i izvedbi, diskusija i polemika, ali prije svega mjesto gdje se hrvatski umjetnici povezuju i gdje se predstavlja scena suvremene glazbe.

Ove godine Glazbena tribina pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Tibora Szirovicze, naglasak stavlja na tradicijske instrumente u suvremenom glazbenome okruženju – prije svega će biti riječ o tamburi, a tu je tematsku odrednicu potaknulo upravo preseljenje Glazbene tribine u matičnu regiju tamburaške glazbe – Slavoniju. Očekuju nas nastupi Tamburaškog orkestra HRT-a, tamburaških ansambala iz Osijeka i Zagreba, dua Hojsak&Novosel, a program će zaokružiti koncerti Zagrebačkog kvarteta, Cantus Ansambla te novosadskog trubača Nenada Markovića. Sve to bit će nadopunjeno tradicionalnim razgovornim formatima.

Prošle godine tribina je bila online i nedostajao nam je kontakt uživo, razgovor s kolegama, da ni ne govorim koliko su nam nedostajali koncerti uživo. Cijelim tim se veseli odlasku u samo srce Slavonije, mjesto nastajanja jednog od najljepših tradicijskih zvukova i spajanju tradicije i suvremene klasične glazbe. Svi su dobrodošli u Osijek! – rekao je Tibor Szirovicza.

Tribina će se održati na nekoliko lokacija – Kulturnom centru OsijekHrvatskom narodnom kazalištu u OsijekuArheološkom muzeju, te osječkoj Barutani.

Program nadolazeće Glazbene tribine pogledajte OVDJE.

 

Moglo bi Vas zanimati