30
kol
2023
Vijesti

Grupa Fit koncertom u Tvornici kulture obilježava četiri desetljeća od osnutka

Grupa Fit

Grupa Fit

share

Nakon što je izdanjem The best of, 40 godina najavila svoj povratak na scenu, legendarna riječka grupa Fit stiže pod sjajna svjetla pozornice u Šubićevoj.

Veliki koncert uplaniran je u četvrtak, 2. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Pjevač Davor Lukas, gitarist Zorko Opačić i basist Miro Tešević 1982. godine osnovali su pop-rock grupu Fit. Tada riječki srednjoškolci i prijatelji iz razreda svoju su ljubav prema glazbi pretvorili u vlastiti bend, ne sluteći da će se njihove pjesme u čitavoj regiji pjevati i 40 godina kasnije.

Fitovci su već 1982. godine nastupili na promotivnom koncertu Trećeg riječkog vala uz bendove Idejni nemiri, VIA Viktor Kunst i Umjetnici ulice upisujući se tako u povijest riječke glazbene scene. Debitantski su album Uz rijeku objavili 1988. godine, a nakon što je vrpca prvog albuma u jednom sarajevskom studiju zabunom presnimljena, posao producenta preuzeo je Milan Mladenović, veliki uzor bendu i frontmen kultnog i nezaboravnog EKV-a.

Radiofonični je prvijenac osvojio slušatelje diljem regije, a već 1989. objavljuju svoj drugi studijski album Daj mi ruku. Nakon nekoliko uspješnica poput pjesama ”Mačka”, ”Zaboravit ću sve”, ”Rock’n’roll je kriv za sve” i ”Daj mi ruku”, grupa Fit nastupala je na pozornicama brojnih klubova i festivala diljem regije.

Kada je počeo rat, članovi su se benda raselili po Europi, a Fit je prestao s djelovanjem sve do povratničkog koncerta u riječkom Pogonu kulture 2009. godine. Dvije godine kasnije objavili su svoj treći album 2011. Povodom četiri desetljeća od osnutka benda, Davor i Zorko ponovno su se okupili kako bi u novim aranžmanima u obliku svojevrsne pjesmarice snimili najpoznatije pjesme iz svih razdoblja djelovanja benda.

Uskoro su im se pridružili Mirko Sokolović (bas) i Alen Tibljaš (bubnjevi), a album The best of, 40 godina dostupan je na CD-u i vinilu u izdanju Croatia Recordsa. Na krilima će aktualnog izdanja riječka grupa svoje zarazne pop uspješnice izvesti pred zagrebačkom publikom 2. studenog u Tvornici kulture.

Ulaznice po cijeni od 15 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr.

Moglo bi Vas zanimati