15
svi
2024
Vijesti

Izjave dobitnika Nagrade Status 2024.

28. dodjela Nagrade Status 2024.

28. dodjela Nagrade Status 2024.

share

Sinoć je u osječkom klubu „Terra Negra“ u organizaciji Hrvatske glazbene unije, održana 28. tradicionalna godišnja dodjela nagrade „Status“ za najbolje umjetnike instrumentaliste.

Nagrada je dodijeljena u 18 kategorija, a svečanost su oplemenili nastupi brojnih nagrađenih umjetnika uz sudjelovanje „Status banda“ koji inače djeluje pod imenom „Echoes“ iz Osijeka.

Posebnu pozornost je izazvala dodjela jazz nagrade u kategoriji „ostala glazbala“, budući da ju je osvojila pjevačica Alba Nacinovich. „Je li ljudski glas glazbeni instrument? Nagrada „Status“ je snažna potvrda da jest, a primiti ovo priznanje je neizmjerno zadovoljstvo. Ovaj „Status“ je, povrh osobne časti, priznanje jednoj cijeloj kategoriji pjevača-glazbenika.

Basist Nino Krznar povodom dodjele nagrade izjavio je sljedeće: „Dobiti Nagradu „Status“ za mene je prije svega velika čast, pogotovo znajući tko je sve dobivao ovu nagradu u prošlosti – kolege koje iznimno cijenim. S većinom članova komisije na razne sam načine surađivao prošle i prethodnih godina, najčešće u okviru studijskih snimanja. Upravo mi zbog toga nagrada mnogo znači jer su prepoznali što im se sviđa u radu sa mnom – što je meni najveća nagrada.

Nagrada Status 2024. / foto: Tomislav Šilovinac

Nagrada Status 2024. / foto: Tomislav Šilovinac

Nagrada „Status“ mi prvenstveno predstavlja veliku čast i priznanje mojem glazbenom putu“ rekao je Frano Živković, dobitnik „Statusa“ u kategoriji gitare. „Svaka nagrada mi je motivacija da budem što bolji, ali ova mi zaista mnogo znači jer dolazi od kolega iz glazbene struke, od znalaca koji se glazbom bave znatno dulje od mene. Ove godine, osim što se opraštam sa svojim tinejdžerskim danima, slavim petnaestu obljetnicu profesionalnog bavljenja glazbom, i to kao izvođač, aranžer, skladatelj – a odnedavno i kao dirigent.

Kao instrumentalistu tamburašu, velika mi je čast i zadovoljstvo primiti nagradu „Status“ koju su prije mene dobili glazbenici koje izuzetno poštujem i cijenim“ rekao je Zlatko Galik, dobitnik nagrade u kategoriji narodne i etno glazbe za bisernicu, brač i čelović. „Počašćen sam što je stručni žiri prepoznao moj rad tijekom protekle godine i nadam se da ovo nije moja posljednja Nagrada ‘Status’. Ona mi je svakako dodatni ‘vjetar u leđa’, motivacija i poticaj za daljnji rad i napredak.

Kontrabasist Bojan Skočilić je rekao: „Izuzetno sam počašćen dodjelom Nagrade „Status“ Hrvatske glazbene unije, tim više što mi je ove godine nagrada dodijeljena u kategoriji jazz-kontrabasa, koja za mene ima dodatnu težinu. Kontrabas, koji sam diplomirao na jazz-akademiji u Grazu, nije moj prvi instrument, već je to bas-gitara, no unatoč tomu – taj instrument smatram ekstenzijom svoje osobnosti i kreativnosti te glavnim alatom ekspresije u glazbi koju stvaram. Ovom prilikom zahvalio bih stručnoj komisiji na ovom priznanju te kolegicama i kolegama glazbenicima na inspiraciji.

Nagrada Status 2024. / foto: Tomislav Šilovinac

Nagrada Status 2024. / foto: Tomislav Šilovinac

U kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe za ostala glazbala, dobitnik nagrade je violončelista Matej Milošev koji je izjavio: „Lijepo je biti dobitnik Nagrade „Status“, pogotovo ako uzmeš u obzir da je to nagrada tvoje struke. Naravno, ne radimo to što radimo zbog takvih nagrada – ali dobar je osjećaj kad netko prepozna tvoj rad i trud, pogotovo ako pričamo o godinama iskustva koje su iza tebe. Sve u svemu – hvala na nagradi.

Violinist Marko First izjavio je sljedeće: „Uvijek je lijepo dobiti priznanje starijih i iskusnijih kolega. Također, nagrada je korisna za vidljivost instrumentalista u široj glazbenoj zajednici.

Trubač Valdemar Kušan nije skrivao iznenađenje dobivenim priznanjem: „Prvenstveno, ugodno sam iznenađen. Zahvalan sam HGU i struci na nagradi, koja definitivno potiče na daljnji rad i napredak. Hvala svima koji su dio moga glazbenog puta i razvoja.

Nagrada Status mi predstavlja popriličnu motivaciju u smislu potvrde vrijednosti mog glazbenog rada“ rekao je pijanist Ante Jeličić prilikom dodjele nagrade: „Naravno da je lako posumnjati u vlastiti glazbeni put, je li estetski i umjetnički sadržajan ili je samo mimika nečeg općeg? I baš zbog toga što je Nagrada Status ona u kojoj izvrsni glazbenici odaju priznanje za muzički rad kolega, mene ispunjava uvjerenjem da sam na pravom putu te mi pruža mi dodatnu motivaciju za daljnji rad.

Knjižica Nagrada Status 2024. (biografije dobitnika, članovi komisija, povijest, itd… – .pdf)

Moglo bi Vas zanimati