22
stu
2023
Vijesti

50 Years Of Hip-Hop - American Spaces Tour

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj za 50 godina hip-hopa

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj

Jeru The Damaja i Phat Phillie na Radiju 101 (1999)

share

Američko veleposlanstvo u Zagrebu i Blackout Hip-Hop predstavljaju “50 Years Of Hip-Hop – American Spaces Tour” u pet hrvatskih gradova

Legendarni Gang Starr Foundation član iz Brooklyna, Jeru The Damaja, pridružit će se našem Phat Phillieju u američkim kutcima gradskih knjižnica u Osijeku, Vukovaru, Zagrebu, Rijeci i Zadru. U godini kada slavimo 50 godina hip-hopa i 30 godina vodeće regionalne hip-hop organizacije Blackout, kolege s obje strane Atlantika planiraju malu, ali slatku turneju na kojoj će se uz Jeruov nastup i Philliejev DJ set razgovarati o povijesti hip-hopa te pružiti mogućnost domaćim rapperima da odrepaju stvar ili dvije.

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj

Jeru The Damaja, Afu-Ra, DJ Premier u Londonu (1996.) Foto Phat Phillie

Za ovu turneju mladi zagrebački MC BARS i producent Flowdeep snimili su ekskluzivnu pjesmu Rap Junkie koja će se fanovima u pet gradova pokloniti na USB-u, te naknadno objaviti na svim digitalnim platformama Blackout Hip-Hopa i Dallas Recordsa.

Ulaz je besplatan, a raspored nastupa i satnicu provjerite ovdje:

27.11. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (18-20h)

28.11. Gradska knjižnica Vukovar (16-18h)

29.11. Knjižnica “Bogdan Ogrizović”, Zagreb (18-20h)

30.11. Dječja Kuća (Art-Kvart “Benčić”), Rijeka (18-20h)

01.12. Gradska knjižnica Zadar (18-20h)

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj

flyer za turneju

Jeru The Damaja

porijeklom iz Brooklyna, dio je proslavljene Gang Starr fondacije, a prvi put se pojavio na pjesmi  I’m the Man sa albuma “Daily Operation” (1992.) već spomenute grupe Gang Starr. Godine 1994. za Payday Records izdaje svoj sada classic prvijenac “The Sun Rises In The East”, a samo dvije godine kasnije sjajan “Wrath Of The Math”, oba u produkciji legendarnog DJ Premiera. Prvi put nastupio je u Hrvatskoj 1999. godine upravo na Blackout večeri u klubu Močvara, a trenutno živi i radi u Barceloni.

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj

Jeru The Damaja crta graffite kod Lunara na terasi u Zagrebu (1999)

Phat Phillie

Hrvatski hip-hop aktivist i suosnivač Blackouta (zajedno sa Frxom) koji je 17.11. 1993. startao kao emisija na Radiju 1 (kasnije i na Radiju 101). Blackout se prometnuo u vodeću domaću hip-hop produkcijsku kuću, organizatore Rap koncerata i management. Osim izdavanja legendarnih hrvatskih rap albuma (“Blackout Project”, “Tram 11”, “Bolesna Braća”, “Blackou00”), Phat Phillie je u Zagreb i Hrvatsku doveo preko 100 američkih rappera, a pokrenuo je i nagrađivani rap portal blackouthiphop.com. Phillie trenutno priprema dokumentarac o Milton Maldenu, suosnivaču Sugar Hill etikete, radi kao A&R za 90’s Tapes label iz Berlina te u suradnji sa Dallas Recordsom priprema kompilaciju prve zagrebačke hip-hop generacije, “Zagreb Rap Demo” (1985-1992).

Jeru The Damaja & Phat Phillie na turneji po Hrvatskoj

Jeru The Damaja, DJ Tommy Hill & Phat Phillie na radiju 101 (1999)

Moglo bi Vas zanimati