08
tra
2024
Vijesti

Izložba u povodu stote godišnjice rođenja

Julije Njikoš - Čovjek iza glazbe

Julije Njikoš

Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša dio plakata, Julije Njikoš

share

U osječkom Muzeju Slavonije u utorak, 9. travnja, bit će otvorena izložba pod nazivom Čovjek iza glazbe.

Uz prigodni program otvorenja u 18 sati sjetit ćemo se Julija Njikoša,  Osječanina koji je iza sebe ostavio raznovrstan i bogat temelj za podizanje kulture grada Osijeka, ali i čitave Slavonije.

Julije Njikoš - Čovjek iza glazbe

Izložbom Čovjek iza glazbe – stvaralački opus Julija Njikoša obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Širok opus Njikoševa djelovanja pokriva skladanje i aranžmane za, prije svega tamburaške, orkestre i zborove, ali i sakupljanje tradicijske glazbene građe na terenu. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske pa i šire, zabilježio više od 4000 napjeva, i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada.

Muzej Slavonije ovom će prilikom izložiti izbor iz Njikoševe ostavštine, ali i prikazati njegov glazbeni život – od djetinjstva pa sve do kraja njegovog glazbenog djelovanja – koje je završilo 2010. godine, kada i njegov život. Čitav je život posvetio glazbi te se njegovo ime u glazbenim i osječkim krugovima pamti do danas, a pojedinci diljem Slavonije i danas se sjećaju kako su Njikoš i njegova supruga Vera posjećivali njihove kuće, zajedno pjevali i družili se do dugo u noć te na taj način ostavili traga na kulturno-umjetničkom životu i radu slavonskog sela.

Otvorenje izložbe je na Njikošev rođendan – 9. travnja u 18 sati, a izložba je otvorena do 27. listopada ove godine.

Moglo bi Vas zanimati