27
ožu
2024
Vijesti

OPERE DI FRONTIERA / OPERE NA MEJI / OPERE NA GRANICI

Juraj Marko Žerovnik - talijanska premijera opernog prvijenca

Opere na granici

share

Tri nova komorna djela, od kojih su dva svjetska premijera, pričaju likove i priče Gorizije i Nove Gorice za glazbeni teatar doista bez granica, stoji u najavi opernih premijera i izvedbi koje će se odviti u sklopu festivala Piccolo Opera Festival u Goriziji, u Italiji.

Nakon produkcije Slovenskog komornog glasbenog gledališča predstavljene 24. ožujka, Ko sem še, koju potpisuju Bojana Šaljić Podešva, Ingrid Mačus i Saška Rakef, večeras, 27. ožujka u 19.30 sati, će u Kulturnom centru Lojze Bratuž u Goriziji biti predstavljene premijere opera mlade talijanske skladateljice, dirigentice i glazbenice, Sare Caneva, Root position distance, kao i opera Pred zakonom čiji je autor hrvatski skladatelj i pijanist Juraj Marko Žerovnik. Izvedbama će ravnati Sara Caneva.

Sara Caneva

GO! Opera bez granica operni je diptih koji je Festival naručio od mladih skladateljskih snaga: iz Italije je odabrana Sara Caneva (1991.), trenutačno na Sveučilištu u Birminghamu, dok je trenutni slovenski student, hrvatski skladatelj Juraj Marko Žerovnik (1993.) trenutno na magisteriju pri Akademiji za glasbo u Ljubljani. Oba djela prati i GO! Borderless Orchestra, tim koji okuplja talijanske i slovenske glazbenike, nastao zahvaljujući suradnji Piccolo Opera Festivala s nizom prekograničnih glazbenih i kulturnih organizacija.

Naslov djela koje potpisuje Juraj Marko Žerovnik inspiriran je Kafkom i prispodobom Vor dem Gesetz iz njegova romana Proces. Djelo je izgrađeno oko metafore granice koja se oblikuje u Kući zakona.

Privatna fotografija autora

Svoj glazbeni i kreativni autorski zamah Juraj Marko Žerovnik nastavlja i na nedavnu praizvedbu održanu u sklopu koncerta otvorenja festivala Music-Mission-Vision, kada je u skladbi Snap zanimljivim idejama dao naslutiti kako je zakoračio u neko novo poglavlje svoje skladateljske kreativnosti koje valja promotriti i čuti kamo će ga odvesti, kako smo zaključiti nakon spomenutog koncerta, ujedno i inauguracijskog za Serious Ensemble Zagreb, za koje će možda skladati i u nastavku njihova djelovanja. U međuvremenu, ovaj vikend pročitajte dojmove s izvedbe Žerovnikova opernog prvijenca.

Fotografija preuzeta s FB profila skladatelja

Moglo bi Vas zanimati