03
ruj
2022
Vijesti

Kajana Pačko izvodi Frammento Tomislava Olivera

Kajana Pačko

share

Video premijera

Upravo je premijerno objavljen video za skladbu Frammento skladatelja Tomislava Olivera u interpretaciji violončelistice Kajane Pačko.

Ovaj video sniman u Njemačkoj, u Schaubühne Lindenfels Leipzig u lipnju ove godine. Riječ je o prostoru namijenjenom produkciji i izvedbi, uglavno u interdisciplinarnom kontekstu. U središtu fokusa programa (koji sadrži i angažirani program, diskurzivni i eksperimentalni d kazališne su, plesne, izvedbene i filmske produkcije u kojima važnu ulogu ima i glazba. Za video produkciju ondje snimanog Frammenta zaslužan je Yoel Culiner, a producent je bio izraelski dirigent Maayan Franco .

Kajana Pačko – Bach + kao začetak suradnji

Kajana Pačko naručila je skladbu Frammento za svoj ciklus Bach plus (BACH+) u skopu festivala BaRoMus 2018. godine. Djela u ciklusu Bach plus morala su imati poveznice s glazbom Johanna Sebastiana Bacha. Osim s Oliverom, na tom je projektu radila s Mirelom Ivičević i Franom Đurovićem.

“Iznimno mi je zanimljivo surađivati sa skladateljima koji mogu odgovoriti na sva naša pitanja, ali i dati nam mogućnost da određene dijelove skladbe promijenimo ukoliko smatramo da imamo bolje ili drugačije rješenje. Oduvijek mi se sviđao taj tip suradnje u kojoj se djelo zajedno stvara sa skladateljem koji surađuje u interpretaciji i poboljšanju izvedbe,” rekla je Kajana Pačko u intervjuu za Glazbu.hr.

Zagrebačka publika imala je priliku poslušati sjajnu interpretaciju skladbe Frammento na koncertu festivala koji je Pačko započela u Hrvatskom glazbenom zavodu, tik pred zatvaranje te važne koncerte dvorane koja još uvijek ispunjava potrebe i komornih i solističkih koncerata, pa i onih koji bi zahtijevali nešto suvremeniju te veličinom i rasporedom drugačiju dvoranu u glavnom gradu.

Kajana Pačko

Kajana Pačko

Tom prilikom implementirana usred klasičnog repertoara, skladba Frammento zazvučala je u nešto drugačijem ruhu, a na ovoj tek objavljenoj snimci nalazi se finalni oblik, odnosno konačna verzija tog djela, sada zaabilježenog na današnjoj publici svakako prijemčiviji način. Ovu skladbu Kajana je izvodila nekoliko puta u sklopu svojih koncerata, u Rovinju, Leipzigu, Salzburgu, Zagrebu (Zagreb+ festival 2021.), na Hvaru i svakom izvedbom otkrivalo se nešto novo te je ovaj glazbennički tandem “usavršavao” zvuk tog djela.

Ispunjenje autorske vizije

“Implementirati Bachov zvuk u svoj stil je vrlo veliki izazov. Ideja da Bacha postavim kao estetski okvir i reinterpretiram na svoj način je nešto što me zanimalo već neko vrijeme. Odlučio sam izazovu pristupiti “alternativno” kroz isprekidanu motoriku muzičkog tijeka kojim se sogetto cavato tehnikom provlačila ćelija b-a-c-h u raznim kombinacijama,” rekao je ovom prilikom skladatelj Tomislav Oliver.

Tomislav Oliver

Tomislav Oliver

Oduševljen suradnjom s ovom hvaljenom splitskom violončelisticom, Oliver je izjavio:

“Surađivati s Kajanom je bilo nevjerojatno iskustvo i velika privilegija. Osim što je apsolutno virtuozno odgovorila na velike tehničke zahtjeve koje skladba postavlja pred izvođača, svojim je velikim talentom i (glazbenom) inteligencijom udahnula djelu život na veoma osoban i originalan način. Upravo mi je zbog toga iznimno drago da je njezina interpretacija snimljena i ovjekovječena te da sad postoji referentna snimka koja može biti temelj svih idućih interpretacija. Kao autor mogu biti veoma sretan što sam imao priliku surađivati s velikom umjetnicom poput Kajane Pačko.”

Video je realiziran zahvaljujući stipendiji Njemačkog glazbenog vijeća, Deutscher Musikrat – Neustart Kultur, koja je dodijeljena Kajani Pačko.

Moglo bi Vas zanimati