03
ruj
2022
Daj 5

Daj 5: Code 369, Kickass, Sun U & drugi

Daj 5, code 369, kickass

Daj 5

share

Daj 5 u prvom rujanskom izdanju. Vrijeme za povratak na poslove, na ispitne rokove, među školske klupe i na dnevne mape obaveza koje će biti lakše prohodati uz nove glazbene ideje stavljene u javni prostor. S krajem ljeta dolazi do početka nove sezone stvaranja i izvođenja, pa se veselimo jeseni unatoč pomahnitaloj stvarnosti u kojoj je ključna riječ plin. Vjerojatno će se kroz koji tjedan pojaviti i tematska glazbena priča, kakva reakcija na svjetska zbivanja i satirična ili morbidna posveta dekadenciji, ali dotad, imamo miks najzanimljivijih stvari na domaćoj sceni. Imamo iza pet odabranih imena doista vojsku od stotinu kreativaca koji stoje iza nekoliko naslova, a među njima su i makedonski rockeri koji su potpisali za jednog našeg izdavača. Time su došli pod glazbeni radar rubrike Daj 5 koja prvi vikend rujna radi žanrovski koktel. Živjeli!

Code 369 – “Butterflies”

Najzanimljivije ime ovotjednog izdanja bespogovorno je CODE 369 – makedonska četvorka koja uvjerljivo pleše između funka, jazza i na pop-rock bazi, pa čak i trip hopa i post-grungea. Svoj su prvi album Stages of Love objavili prošli tjedan, a na njemu stapaju nostalgično-melankolične zvukove devedesetih. Četvorku koja nam je donijela sanjivi, post-grungerski singl “Butterflies” čine  vokalistica Irene Dimovska, gitarist i bekvokal Daniel Mitrevski, bubnjar Ile Lulevski i Kosta Stevanoski za basom i kljavama.

U bendu treba obratiti pažnju na samu vokalisticu i gitarista koji se najuvjerljivije nadopunjuju u ovom privlačnom anglofonom projektu na koji biste trebali obratiti pažnju. Inače, kod 369 mistični je kod Nikole Tesle koji navodno skriva šifru za tajnu Svemira!

Thee Melomen – “Step It Out”

Bend Thee Melomen osnovan je krajem 2013. godine u Zagrebu, a prvo izdanje Chinatown objavili su 2016. godine i donosi autorske pjesme u stilu kluba CBGB iz New Yorka tijekom druge polovice 1970-tih. Godinu iza sudjeluju na ekskluzivnoj 7″ ploči američke izdavačke kuće ORG Music Balkans-Pedro Four-Way povodom Record Store Day 2017. s izvođačima: Vasko Atanasoski, Disciplin A Kitschme i Mike Watt + The Secondmen. Ploču Disappear objavljuju početkom 2019. za izdavačku kuću Martin’s Garage iz Ljubljane, u čiji zvuk unose elemente klasičnog i psihodeličnog rocka. Do sada su svirali po Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Njemačkoj.

Ovih su dana objavili žustri “Step It Out” s jakim distorzijama i oštrim bubnjevima kakvi će nas vratiti nekih 20 godina u glazbenu prošlost kada su Stripesi, Hivesi i Strokesi predvodili prvi revival garage rocka.

Makievski, Kickass – “Moj kvart”

Glazba i produkcija Kickassa, kreativca Antonija Stanića, odiše prozračnošću kakva danas očajnički nedostaje dominantnim granama žanra. Neporecivi utjecaj milenijskog New Yorka, titravost feel good produkcije i glatkoća aranžmana pozvat će slušatelja na ponavljanje gradiva. Za dodatne izazove posegnut će za kolosalan, ali uzbudljiv album koji grabi pažnju, netom objavljena Zbirka zadataka, a kao konceptualni producentski album donosi 38 izvođača te 35 pjesama, snimanih u 13 gradova, i to na 22 različite lokacije. U njemu kroz cijeli avatare domaćih glazbenika/repera Kickass progovara o svom mladenačkom, hrvatskom, lokalnom (i gradskom) iskustvu, što je precizno sažeto u singlu kojeg je u riječi stavio Makievski.

Kickass ovog tjedna intrigira ne samo ambicioznim, ali koherentnim i cjelovitim albumom, nego i činjenicom da je pripadnik mlađe generacije koja je okrenuta staroškolskim praksama hip-hopa kakve čak i prethode producentu po starost. Mladi producent trenutno paralelno radi na osam projekata, što potpisuje njegovu konkretnu motivaciju za stvaranjem, a ne za klikovima.

Dead Dog Summer – “Sometimes”

Ne, ne radi se o obradi bubblegum pop pjesme Britney Spears istog naslova, nego drugom najavnom singlu čakovečkog post-hardcore benda Dead Dog Summer. Njime najavljuju prvijenac “A Place of Someday”, a album donosi splet žanrova od punka, mid 90-ies screama, hardcorea i sličnih žanrova. Njihov zvuk je kombinacija prštećih i žestokih gitara, vrištećih i pjevnih vokala s čvrstom ritam sekcijom. “Sometimes” je pjesma o životu koju živimo, o tome kako često živimo tuđe snove, a svoje odgađamo kako bi udovoljili drugima da ih ne razočaramo, a kada shvatimo da to nije naš život onda je vrijeme za promjene.

Dead Dog Summer su osnovani krajem 2020. godine nakon nekoliko godina pauze članova od sviranja po raznim bendovima. Svi članovi benda su bili aktivni na sceni u prvom desetljeću 2000-ih u raznim čakovečkim i zagrebačkim bendovima (Nikad, The Farewell Reason, Senata Fox, Implicite, Youth Against, …), a Dead Dog Summer je njihov povratak na hrvatsku nezavisnu scenu. Bend tijekom 2022. godine u svojoj prostoriji za probe snima prvi album koji izlazi 23. rujna za Geenger Records te će biti dostupan na svim streaming servisima. Članovi benda su Igor Bistrović (gitara i vokal), Krešo Žerjav (bass i vokal) i Boris Strahija (bubnjevi).

SUN U – “Start”

Nakon “Tla”, “Kraja” i “Tu”, stigao je i “Start”, novi singl u kojem zagrebačka producentica i glazbenica SUN U (Sanja Šiljković) donosi svu kompleksnost početka odnosa između dvoje ljudi i na korak je bliže novom albumu. O novom singlu kaže da “priča o samom početku odnosa dvije osobe, kada su želje uključene, ali je prisutna nesigurnost uz dodatak nepovjerenja, pa se često svodi i na razna obostrana testiranja granica i igranja toplo-hladno.”

U novom dance singlu pulsirajući beatovi bespogovorno zasjenjuju vokalne dionice čiji će tekstovi pasti u drugi plan pred magnetski privlačnom melodijom i energičnikm ritmom kakav nam i treba održi zadnje dane ljeta na životu.

Moglo bi Vas zanimati