12
stu
2021
Vijesti

Koje knjige o glazbi donosi Interliber

Gužva na Interliberu izvor: www.zv.hr

share

“Oh, kako je dobro biti među ljudima koji čitaju knjige!” (Rainer Maria Rilke) moto je ovogodišnjeg Interlibera, 43. međunarodnog sajma knjige, koji na Zagrebačkom velesajmu traje sve do nedjelje 14. studenog.

U godini punoj raznovrsnih izazova, ali i u godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila simbolički i Godinom čitanja, ljudi koji čitaju i knjiga sama izvrsno su društvo, utjeha, razonoda, edukacija i još mnogo toga. Među ogromnim brojem najraznovrsnijih knjižnih naslova izdvojili smo tek neke s glazbenom tematikom.

Uživajte u čitanju!

Za one najmlađe

Autor Dan Brown / Ilustratorica Susan Batori: Divlja simfonija (izdavač: V.B.Z., godina izdanja 2020.)
Autor bestsellera Dan Brown 2020. godine izdao je svoju prvu (možda ne i zadnju) multimedijalnu slikovnicu Divlja simfonija te otkrio ne samo da posjeduje nježniju stranu, već i glazbeni talent. Sastavni dio ove slikovnice je, naravno, i glazba (dostupna kroz popratnu aplikaciju), čiji je autor sam književnik. U tradiciji Camille Saint-Saensovog Karnevala životinja, životinjski junaci provode nas kroz orkestar, a zanimljivost izdanja je i da je orkestar kojeg čujemo upravo Zagrebačka filharmonija.

Larousse enciklopedija za mlade – glazba (izdavač: ABC naklada, godina izdanja 2004.)
Iako nije novo izdanje, Larousse enciklopedija svakako je odličan odabir opće enciklopedijske literature za mlade (ali i za sve one koji žele naučiti nešto više). Ovaj ne predebeli i ne pretežak svezak mora se naći na polici vaše kućne biblioteke. Pregled instrumenata, glazbenih žanrova i pravaca, povijesnih kretanja i utjecaja u razvoju glazbe, izvođača i skladatelja – sve na jednom mjestu, pregledno i odlično opremljeno!

Autor Michal Rusinek / Ilustrator Joanna Rusinek: Mali Chopin (izdavač: Srednja Europa, godina izdanja 2010.)
Priča o dječaku Frediju koji izrasta u skladatelja Fryderyka Chopina poetična je, duhovita slikovnica koja će najmlađima na sjajno ilustriran način približiti glazbu ovog velikog poljskog skladatelja razdoblja romantizma. Slikovnica je nastala povodom 200. obljetnice rođenja ovoga skladatelja.

Za one nostalgične

Zoran Predin: Mongolske pjege (izdavač: Fraktura, godina izdanja 2021.)
Šarmer, šmeker, šansonjer Zoran Predin nakon 2019. objavljene zbirke priča Glavom kroz zid, objavio je i roman Mongolske pjege. Iako bez ikakvog glazbenog sadržaja, sigurni smo da će ovaj roman biti dobar povod i za preslušavanje Predinovih uspješnica.

Leonard Cohen: Plamen (izdavač: Vuković & Runjić, godina izdanja 2019.)
U posljednjim godinama svojega života, do kraja aktivan, Cohen je u zbirci Plamen sakupio i pripremio svoje do tada neobjavljene stihove, zapise pa i crteže. Ovaj poetički kompendij intimni je umjetnikov testament, poetičan podsjetnik za sve koji ga još nisu prežalili, ali i odličan ulaz u njegovu umjetnost za sve koji se još uvijek nisu inficirali Leonardom Cohenom.

Za one koji žele znati više

Tom Service: Glazba kao alkemija (izdavač: Školska knjiga, godina izdanja 2021.)
Kritičar i muzikolog Tom Service u knjizi Glazba kao alkemija progovara o karizmatičnoj figuri, o dirigentu – i to portretirajući njih šestoricu: Valerija Gergijeva, Marissa Jansona, Jonathana Notta, Simona Rattlea, Ivána Fischera i Claudija Abbada. Ova knjiga obogatit će vaše znanje o klasičnoj glazbi te vam dočarati  kako joj pristupaju profesionalni umjetnici, kako je razumiju te konačno i izvode.

Ennio Stipčević: Etide za lijevu ruku (izdavač: Školska knjiga, godina izdanja 2021.)
Ennio Stipčević hrvatski je muzikolog i pasionirani istraživač glazbe renesanse te baroka. Etide za lijevu ruku zbirka su feljtona, eseja i crtica s margina Stipčevićevih glazbeno-historiografskih i paleografskih istraživanja. Stipčević vrlo dobro zna kako glazbenim amaterima i svim ljubiteljima glazbe približiti na prvi dojam suhoparna i nezanimljiva istraživanja neke davne, možda i zaboravljene glazbe te kako je kontekstualizirati i približiti im njezin značaj.

Bosiljka Perić Kempf: U potrazi za Ivom Malecom (izdavač: Meandar media, godina izdanja 2017.)
Ivo Malec (Zagreb, 1925. – Pariz, 2019.) jedan je od međunarodno najuglednijih suvremenih skladatelja. Hrvatsku je napustio vrlo rano, na početku svojeg profesionalnog puta, a svoju novu domovinu pronašao je te profesionalnu karijeru izgradio u Francuskoj. Hrvatska muzikologinja i glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf u knjizi U potrazi za Ivom Malecom portretira kontradiktornog umjetnika te pokušava rasvijetliti Malecovu poziciju i važnost za hrvatsku suvremeno-glazbenu scenu i baštinu.

Za rockere

Ivica Aničić: Rockanje u Vinkovcima (izdavač: Croatia Records, godina izdanja 2021.)
Što se to događalo na glazbenoj sceni u Vinkovcima 80-ih i 90-ih godina? Otkrijte u knjizi Rockanje u Vinkovcima autora Ivice Aničića. Kroz nevjerojatne priče o bendovima vinkovačke rock scene, koju su činili kultne Majke, Satan Panonski, Pokvarena mašta i drugi, bolje ćemo razumjeti i domaću rock-punk scenu u cjelini. Knjiga donosi i dvostruko CD izdanje s čak 46 pjesama koje će zapravo najbolje ilustrirati ono o čemu autor piše.

Dušan Vesić: Zamisli život… novi val – prva generacija (izdavač: Ljevak, godina izdanja: 2021.)
Rock kritičar i producent Dušan Vesić autor je tekstova o glazbenoj rock sceni 70-ih i 80-ih pa i biografskih knjiga o Bijelom dugmetu, poput za Ljevak objavljene Šta bi dao da si na mom mjestu 2014. godine. Stoga, sasvim je logično da se Vesić u novom naslovu Zamisli život odlučio progovoriti o bendovima, kulturi i umjetnosti novoga vala 80-ih godina u Jugoslaviji. To što je Vesić direktni svjedok vremena te njegov stil „iz prve ruke“ mogu samo biti dobra garancija kvalitete ovoga naslova.

Mate Škugor: Glazba za žedno uho (izdavač: Rockmark, godina izdanja 2021.)
Glazba za žedno uho osobna je priča jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih promotora alternativne glazbe na našim prostorima, Mate Škugora. Dvadeset i pet godina karijere, više od 1000 organiziranih koncerata, poznanstva i prijateljstva s brojnim glazbenicima, stvaranje nove zajednice glazbene publike i mnogo odličnih priča oslikavaju ne samo karijeru osobe koja je utjecala na mnoge ljubitelje glazbe, već i na dio recentne scene te kulture naše sredine.

Moglo bi Vas zanimati