05
sij
2022
Vijesti

Koncert za divljinu u eteru Hrvatskog radija

Koncert za divljinu

Foto: Jiří Šeda

share

Emisija Izlog sadašnjice Trećeg programa Hrvatskog radija večeras od 20 sati predstavlja nagrađeni projekt konceptualnog događanja Koncert za životinje koji je prvog kolovoza 2020. održan usred planinskih livada na otvorenome kao osobna gesta zahvale umjetnika fauni i flori ali i tišini.

Taj posebni koncertni projekt koji je sniman i emitiran naknadno (jer prijenos nije bio moguć zbog nepostojanja signala u toj divljini), ostvario je Češki radio s urednikom i redateljem Ladislavom Železnýjem, a uz vlasnika livade sudjelovalo je 10 glazbenika – skladatelja.

Mikrofoni su zabilježili i dragocjenu interakciju s okolišem za koji je koncert sviran – travu, insekte, gljive, drveće, brda, vjetar ili voda, a glazba se ponegdje šuljala vrlo tiho i jedva čujno. Događaj koji prenosimo u snimci Češkog radija počeo je u ranu večer uz zanimljiv zvučni okoliš prirode koja je pratila ulazak u noć.

Koncert za životinje osvojio je nagradu Prix Europa za najbolji radijski glazbeni program 2021.

Zahvala životinjama što su dijelom okoliša u kojemu mi, ljudi, preživljavamo. Živimo u vrijeme kada možemo svjedočiti transformaciji čitavog ekosustava, ne samo iz gledišta vanjskog okoliša i utjecaja ljudskih aktivnosti, nego također iz očišta promjena koje se događaju u nama samima, u našim tijelima i umovima. Raznolikost okoliša, otpornost, prilagodljivost promjenama okoline, pozitivna motivacija za rješavanje tuge vezane uz okoliš te iskorijenjenosti društva ili digitalne demencije…problemi su to problem koje sve češće nalazimo u svome mentalnom prostoru. Neke vrste životinja i biljaka postaju ugrožene, temperature rastu, prostor postaje gust, a čitav ekosistem dramatično se mijenja. Na rubu smo šestog masovnog istrebljenja, prema izvješćima UN-a. Pogledamo li povijest našeg planeta i stavimo li je na vremensku liniju jedne godine, možemo reći da se proteklih 100 godina dogodilo u trajanju od otprilike sedam stotinki sekunde.

Slijedeći tu vremensku kompresiju, možemo poslušati otprilike 800 nanosekundi akustičkog kolaža koji se sastoji od snimke Koncerta za životinje kao način razmišljanja o trenutnome stanju stvari.

Detaljnije o programu pročitajte ovdje.

Izlog sadašnjice ciklus je koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale u Hrvatskoj i inozemstvu te putem razmjene mreže EBU. Emisije donose najnovije skladbe, praizvedbe, zvukovna ostvarenja i projekte s poznatih i velikih festivala suvremene glazbe, ali i malih alternativnih festivalskih projekata.
Emisije možete slušati i naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Moglo bi Vas zanimati