06
sij
2022
Vijesti plus

73 priče o albumima - Žene u glazbi, stihu i interpretaciji

73 priče o albumima

73 priče o albumima

share

Ljubitelji glazbe susreću se s mnogim antologijama i knjigama koje se temelje na glazbi, ali malo tko obrađuje temu žena u glazbenoj industriji, posebice u Hrvatskoj. 73 priče o albumima – Žene u glazbi, stihu i interpretaciji, posljednje izdanje Hrvatske diskografske udruge i izdavačke kuće Menart u seriji knjiga priča o albumima objedinjuje razgovore Zlatka Turkalja Turkija u zabavno štivo koje, više od svega, daje perspektivu tajanstvene povezanosti glazbene industrije, glazbenica, autorica, izvođačica, pjesme i publike.

Nacionalni dan albuma

Ove je godine Nacionalni dan albuma obilježen 23. listopada, kada je glazbeni svijet u Hrvatskoj proslavio veliki 73. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoja ove umjetnosti.

Turki kao hrvatski radijski novinar, glazbeni kritičar, komentator i voditelj ima istančan analitički osjećaj o tome što pjesmu čini komercijalno održivom i zašto, a nakon čitanja ove knjige, možda ćete imati jasniji uvid u položaj žena u svijetu glazbe. S pronicljivim pitanjima i dubokom strasti prema glazbi, Turki nas uvodi u glazbenu industriju kroz ženske oči.

Strastveno angažirane u svojim obiteljima i duboko predane svom zanatu, žene u glazbenoj industriji podijelile su s njim svoja iskustva. Njih 40-ak upoznaje čitatelje s pričama o svojim ranim počecima, ljubavi prema glazbi, preprekama i zanimljivostima iz svoje karijere. Donose priče o uspjehu i neuspjehu, siromaštvu i bogatstvu, kreativnosti i poslovanju, a viđenje vlastitog napredovanja podijelile su i žene iz diskografije.

I svijetla i tamna strana domaće glazbene scene

Pleteći neke doista izuzetne priče kroz formu intervjua, Turkalj stvara šarenu tapiseriju koja pokriva svaki aspekt života i karijere žene u glazbi na domaćem terenu. „73 priče o albumima“ zabavan je, ali ujedno iscrpan zbornik informacija koje mogu zainteresirati i obične obožavatelje rada ovih glazbenica, ali i one okorjele. Okrenete li na bilo koju stranicu, sigurno ćete pronaći nešto što će vam privući pozornost.

Jedan dio, na primjer, sadrži javno priznanje i iskustva glazbenica o autorskim klanovima i što to znači za one koji njima ne pripadaju, zatim o sustavnim odbijanjima programâ na natječajima Ministarstva kulture RH, ali da stvari ne budu tako crne, ovdje su i iskustva nekih sada priznatih autoricama koje su od svojih starijih i iskusnijih kolega dobile konkretnu podršku za svoj rad.

Dok neke sudionice razotkrivaju svoju dušu, druge otkrivaju priče o ekscesu i egu, treće razmišljanja o umjetnosti i glazbi. Knjiga istražuje i otkriva činjenice koji rijetko tko doista traži u medijskim nastupima.

U knjizi o svom glazbenom putu progovorile su Josipa Lisac, Radojka Šverko, Gabi Novak, Jasna Zlokić, Zdenka Kovačiček,  Doris Dragović, Severina, Vjekoslava Huljić, Nina Badrić i brojne druge. Ovim izdanjem tek je zagrebana površina stvari o kojima se nedovoljno priča, a postoji još mnogo žena koje bi imale štošta reći.

Ovo glazbeno putovanje naših autorica i glazbenicima popraćeno je playlistama na kanalu Hrvatske diskografske udruge na Deezeru, Spotifyju i Apple Musicu. Radijski urednik Zlatko Turkalj odabrao je 73 pjesme koje prate priče ovih glazbenica.

Moglo bi Vas zanimati