20
stu
2023
Vijesti

65 godina životnog i umjetničkog "maratona"

Berislav Šipuš i Cantus Ansambl: Marathon – With A Little Help Of My Friends

Berislav Šipuš i CA: Marathon – With A Little Help Of My Friends

share

Šezdeset i pet godina dug svoj životni i umjetnički “maraton” Berislav Šipuš odlučio je obilježiti drugim koncertom u sezoni Cantus Ansambla znakovita naslova Marathon – With A Little Help Of My Friendsposvećujući ga nekolicini svojih višegodišnjih prijatelja i suradnika bez kojih takav njegov put, kako sam kaže, ne bi bio moguć.

Ponedjeljak 27. 11. rezervirajte za CAMarathon – With A Little Help Of My Friends!

Godinu koja je već pomalo za nama, taj ugledni skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog doživio je kao svojevrsnu prekretnicu. “Stiglo je i tih 65 godina, a s njima i neke promjene u mojoj poziciji na Muzičkoj akademiji, no stigla su i neka važna te lijepa priznanja za moj rad kao skadatelja i pedagoga”. Recentnim nastupom s Cantus Ansamblom Šipuš je želio na stanoviti način zaokružiti 2023. koju smatra važnom u svojoj karijeri.

U njoj je svjetlo dana, među ostalim, ugledalo diskografsko izdanje s reprezentativnim djelom njegova opusa – Pasijom u ediciji Ligatura (Cantus/HDS – HRT). Osim toga, slavni Kvartet Arditti na Osorskim glazbenim večerima predstavio je njegove gudačke kvartete. Kao dirigent održao je zapaženi slavljenički koncert sa Zagrebačkom filharmonijom na kojem je izveo i svoju mladenačku Ciacconu. A u 2023. stigle su i dvije prestižne nagrade: Vladimir Nazor Republike Hrvatske te Boris Papandopulo Hrvatskoga društva skladatelja (obje za Pasiju).

Tu je, dakako, i stalna djelatnost s Cantus Ansamblom kojemu na čelu, kao umjetnički voditelj, stoji od njegova osnutka na Muzičkom biennalu Zagreb, sada već 22 godine.

“Zato sam se zapitao: zašto ne ‘proslaviti’ takvu zanimljivu godinu s ljudima koji su mi pomogli u ostvarenju ciljeva koje sam si zacrtao te bez kojih nikad ne bih došao do te točke u karijeri… Tijekom godina izvodio sam fantastičnu glazbu tih skladatelja, nastupao s njima. Svi su mi pomogli, a pomogli su također Cantus Ansamblu da postane najznačajniji ansambl za novu glazbu u regiji.”

 Za najnoviji koncert Cantus Ansambla – zakazan za ponedjeljak, 27. studenog u 20:00 sati u Maloj dvorani Lisinski, nova djela na Šipuševu zamolbu skladala su čak četvorica priznatih europskih skladatelja: španjolski skladatelj i dirigent Mauricio Sotelo, njemački skladatelj i dirigent hrvatskoga podrijetla Miro Dobrowolny, potom talijanski skladatelj Nicola Sani te također talijanski skladatelj Marcello Filotei.

“Poštujem Berislava zbog njegove posvećenosti glazbi. Kao dirigent nagradio nas je brojnim praizvedbama djela sa svih strana svijeta”, poručuje ugledni poljski pijanist te skladatelj Zygmunt Krauze, koji će nastupiti u izvedbi svoje skladbe Poem of Apollinaire. “Stvaranje glazbe s Berislavom uvijek je poziv na kreativnost, potiče maštu i radost”, zaključuje veliki talijanski flautist te skladatelj Roberto Fabbriciani, koji će predstaviti solističku dionicu u novom djelu Marmalade skies Nicole Sanija.

Naša ugledna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, također stalna suradnica Berislava Šipuša i Cantus Ansambla, nastupit će u uspješnici akademika Frane Paraća, skladbi Memorie za ženski glas i ansambl. Na taj način Cantus Ansambl, koji je ovo djelo i naručio te ga često izvodi, obilježit će 75. rođendan toga uglednog hrvatskog autora.

Ratko Vojtek pojavit će se, pak, na početku koncerta u uspješnici samog Šipuša, skladbi Dick Tracy and the Mystery of Pretty Piet za basklarinet, tamtam i steel chimes. Posrijedi je skladba s početaka Šipuševa skladateljstva, koja je obilježila karijere i autora i toga osebujnog multiinstrumentalista.

U praizvedbi skladbe Ricordarsi di vivere Marcella Filoteija sudjelovat će mlada sopranistica Gabriela Mijatović, dječji glas izvest će Andrija Bošković, a pridružit će im se dramski umjetnik Sreten Mokrović, stalni Šipušev suradnik koji je ulogu naratora preuzeo i u njegovoj Pasiji. Dionice saksofona u novom djelu Mauricia Sotela tumačit će naš sjajni saksofonist Tomislav Žužak (Alegrias a Bero). 

“Surađujemo preko dvadeset godina i jednako smo dugo prijatelji”, izjavljuje Miro Dobrowolny u povodu praizvedbe djela Preludio e Sinfonietta. “Postoje ljudi koje znate vječno, a imate osjećaj da ste ih upoznali jučer. I postoje i oni drugi, poput Berislava, koje znate od jučer, ali imate osjećaj da ih poznajete čitav život”, zaključuje Marcello Filotei.

Pripremite se na Maraton – s Berislavom Šipušem & Cantus Ansamblom!

CANTUS ANSAMBL – SEZONA 2023./2024.

Ponedjeljak, 27. 11. 2023.
Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog, 20:00 sati

CANTUS ANSAMBL
BERISLAV ŠIPUŠ, dirigent

Program:
BERISLAV ŠIPUŠ
Dick Tracy and the Mystery of Pretty Piet, za basklarinet, tamtam i steel chimes
Ratko Vojtek, basklarinet

MAURICIO SOTELO
Alegrias a Bero, za sopran, alt i tenor saksofon i komorni ansambl (praizvedba)
Tomislav Žužak, saksofoni

MIRO DOBROWOLNY
Preludio e Sinfonietta, za komorni ansambl (praizvedba)

NICOLA SANI
Marmalade skies, za flautu i komorni ansambl (praizvedba)
Roberto Fabbriciani, flauta

FRANO PARAĆ
Memorie, za glas i komorni ansambl (u povodu skladateljeva 75. rođendana)
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

MARCELLO FILOTEI
Ricordarsi di vivere, za sopran, dječji glas, naratora i komorni ansambl (praizvedba)
Gabriela Mijatović, sopran
Andrija Bošković, dječji glas
Sreten Mokrović, narator

ZYGMUNT KRAUZE
Poem of Apollinaire, za klavir solo i 12 instrumenata
Zygmunt Krauze, klavir

Moglo bi Vas zanimati