07
pro
2023
Vijesti

CRVENI CIKLUS ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

8. prosinca očekuje nas vatromet virtuoznosti uz Martinu Filjak i Zagrebačku filharmoniju

Martina Filjak uz Zagrebačku filharmoniju

share

U petak, 8. prosinca 2023. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19:30 Zagrebačka filharmonija će održati koncert pod ravnanjem maestra Hansa Grafa u Crvenom ciklusu.

Pijanistička virtuoznost i francuski glazbeni šarm garancija su za savršen petak uz Zagrebačku filharmoniju. Maestro Hans Graf i Martina Filjak, naša mnogostruko nagrađivana pijanistica u svijetu poznata po virtuoznosti i prirodnoj muzikalnosti, uz romantični klavirski koncert, dovest će nas do impresionizma.

 Martina Filjak uz Zagrebačku filharmoniju

Martina Filjak

Na programu je simfonijska poema Stijena Sergeja Rahmanjinova, njegov Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu te nakon pauze Ravelova Suita br. 1 i 2 iz baleta Daphnis i Chloé.

Ovim koncertom obilježavamo 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova. Talentiran i svestran glazbenik Sergej Rahmanjinov, kasnije pijanistički virtuoz, progovara nam iznimno zrelo i suptilno o svom viđenju života.

Simfonijska poema Stijena, nastala je 1893. godine. Mladi Rahmanjinov izveo ju je na klaviru tada već starom Čajkovskom koji je bio ugodno iznenađen umijećem mladoga skladatelja. Stijena iznosi autorovo viđenje života, njegove prolaznosti, uspona i padova.

Njegov Koncert za klavir br. 2 u c-molu jedan je od najpopularnijih i pijanistički najzahtjevnijih koncerata, pjevan, melodiozan, na trenutke ritmički zanimljiv. Skladan u klasičnoj koncertnoj, trostavačnoj formi, divne, romantične i zanimljive melodike. Od praizvedbe 1901. do današnjih dana ovaj koncert glazbena je poslastica kako za solista i orkestar tako i za slušatelje.

Maurice Ravel bio je izvrstan poznavatelj orkestralne instrumentacije. Bio je toliko genijalan u instrumentaciji da su Slike s izložbe Musorgskoga postale poznate tek nakon što ih je Ravel instrumentirao. Njegova je značajka fluidan impresionizam, a Daphnis i Chloé, djelo nastalo 1909. godine, inspirirano staro grčkim mitom ljubavne tematike, simfonijski je homogen balet. Suite koje ćemo čuti izbor su najzanimljivijh dijelova baleta, skladno se nadovezuju jedan na drugi, a zvuče kao višestavačne simfonije. Smatraju se jednim od najljepših impresionističkih skladbi u povijesti glazbe.

Ne propustite predkoncertni razgovor u 19 sati u foajeu Velike dvorane Lisinski kada će istaknuti umjetnici podijeliti svoje viđenje ovotjednog koncerta u razgovoru s muzikologinjom Janom Haluzom.

– Zf

 

Moglo bi Vas zanimati