24
tra
2023
Vijesti

Program događanja

Međunarodni dan jazza 2023.

Međunarodni dan jazza

hgu

share

Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza, u sklopu kojeg su, kao i prošle godine, pripremili glazbeni jazz program u gradovima gdje imaju svoje Podružnice.

Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek, Šibenik i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova.

U Zagrebu će ponajbolji hrvatski jazz glazbenici održati koncerte na Cvjetnom trgu, Bogovićevoj ulici kod sunca, EU trgu i na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta.
Početak programa očekuje se u 11:00h. Kao i svake godine, nastupit će brojna poznata glazbenih imena, dobitnici prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja.

Program Podružnice Split počinje 28.04. u Solinu, jazz jam sessionom u Hotelu President, a nastavlja se
30.04. koncertima ispred multimedijalnog kulturnog centra Split, kao i koncertima u Amfiteatru Doma mladih Split.

Osijeku sviramo od 11h, ispred kina Europa, dok će Pula obilježiti dan jazza svirkom na tržnici, s početkom u 11:00 sati.


Šibenik će dan jazza obilježiti koncertom Ivane Prgin u Kući umjetnosti Arsen.

Program u Primorsko-goranskoj županiji svoju će uvertiru imati dan ranije, 29.04., u Baptističkoj crkvi na Zametu, gdje će nastupiti Elvis Stanić.
Program se nastavlja 30.04., s programom na Krku, Cresu, Lovranu i u šumovitom Gorskom kotaru – Vrata – Furman.

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog.

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena.

Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

https://jazzday.com
https://www.facebook.com/intljazzday

– HGU

Moglo bi Vas zanimati