30
tra
2022
Vijesti

Međunarodni dan jazza

share

Međunarodni dan jazza vrhunac obilježava se danas, 30. travnja.
Namjera iza ideje za obilježavanje ovog dana jest skrenuti pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

Koncertni programi u povodu Međunarodnog dana jazza odvijat će se u mnogim gradovima, a među ostalim su to: Split, Zagreb, Pula te Osijek.

U najavi Hrvatske glazbene unije detalji s nekih od planiranih programa koji danas očekuju građane brojnih gradova naše zemlje.

U Zagrebu će ponajbolji hrvatski jazz glazbenici održati koncerte na Cvjetnom trgu, Bogovićevoj ulici kod sunca i na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta.  Program za Zagreb pronađite ovdje.

Osim toga, u organizaciji JazzHR Hrvatskog društva skladatelja, a u suradnji s HRT-om, u 20 sati Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera nastupit će u Tvornici kulture.

Na programu će biti neki od najizvođenijih klasika hrvatskog i svjetskog orkestralnog jazza, među kojima su Intima Miljenka Prohaske, kao i skladbe iz pera velikana Dukea Ellingtona, Louisa Prime, Sammyja Nestica, Charlesa Mingusa, Jeromea Richardsona, Billa Holmana i Jima McNeelyja. Jedan od zaštitnih znakova Jazz orkestra HRT-a je i skladateljsko stvaralaštvo samih članova, pa ćemo čuti i skladbe Marka Šolmana, Mateja Leskovara te Mirona Hausera. Ulaz (i) na ovaj koncert je besplatan, a izvještaj s koncerta možete pročitati na našem portalu.

Program u Splitu počinje u dvorani umjetničke akademije, gdje će se u nastavku dana, s početkom u 18h, održati koncert jazz tria We three. Program završava koncertom Matije Dedića u dvorani Hrvatski dom Split, s početkom u 20h. Detaljan program za Split pronađite ovdje.

Osijek ‘svira’ od 11h, na Trgu slobode i od 17h u Kulturnom centru Osijek, dok će Pula obilježiti dan jazza u sklopu manifestacije “Dođi u grad”, u parku grada Graza, s početkom od 14h. Više o programima: Osijek i Pula.

Program u Primorsko-goranskoj županiji počinje u Šilu na Krku od 11h, nastavlja se koncertom Elvisa Stanića u parku prirode Učka (12h), a od 16h će se svirati na lokaciji Riječka luka, Lukobran – molo Longo. Detaljan program Primorsko-goranska županija.

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena, podsjeća HGU i zajedno s nama vas zajednica jazz glazbenika poziva da im se pridružite na koncertima diljem zemlje!

Moglo bi Vas zanimati