07
stu
2023
Vijesti

HNK U ZAGREBU

Gotovo 200 glazbenika izvest će Verdijev Requiem uoči Dana sjećanja

Messa da Requiem

Requiem

share

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, solisti te Zbor i Orkestar Opere pod ravnanjem šefa dirigenta Piera Giorgia Morandija u srijedu, 15. studenoga izvest će djelo Messa da Requiem Giuseppea Verdija u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Jedno od najvažnijih koncertnih djela talijanskog skladatelja velik je izazov i za soliste. Na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu sopranistici Lani Kos, solistici zagrebačkoga HNK-a, i nacionalnom prvaku, basu Lucianu Batiniću, pridružit će se gosti – mezzosopranistica Silvia Beltrami te tenor Gustavo Porta.

Messa da Requiem

Verdi je Messu da Requiem napisao i posvetio dragom i cijenjenom prijatelju Alessandru Manzoniju, velikome talijanskom pjesniku i piscu s kojim je u mladosti dijelio političke strasti, a prvi je put izvedena u crkvi San Marco u Milanu 22. svibnja 1874. na obljetnicu njegove smrti. Nakon te prve dirljive izvedbe, s velikim uspjehom izvođena je diljem svijeta. Uvijek kada izvodim ovo remek-djelo, osjećam se posebno, i volim tu emociju koju vežem i uz svoju prošlost s maestrom Claudiom Abbadom u Teatru alla Scala, rekao je maestro Pier Giorgio Morandi istaknuvši da je orkestralna partitura Messe da Requiem intenzivna i graniči s božanskim dok je glazba toliko „čista“ da kod slušatelja budi najiskrenije i najdublje emocije.

Messa da Requiem nakon pet godina vraća se na pozornicu zagrebačkoga HNK-a, a izvodit će se upravo po želji maestra Morandija koji je ovo veličanstveno i moćno djelo želio izvesti s ansamblom Opere u spomen na dan posebna pijeteta.

– HNK u Zagrebu

Moglo bi Vas zanimati