05
lis
2021
Vijesti

Nacionalni dan albuma ove godine slavi doprinos žena i umjetnica u glazbi

Nacionalni dan albuma

share

Glazbena industrija slavi 73. obljetnicu albuma kao glazbenog formata, a ove godine slave se žene u glazbi, ističući ogroman doprinos žena i umjetnica koje se identificiraju glazbom i kulturom kroz umjetnički oblik albuma.

Nacionalni dan albuma obilježit će se u subotu, 23. listopada, kada će glazbeni svijet u Hrvatskoj proslaviti veliki 73. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima provodi niz aktivnosti ove jeseni, a svoju su podršku pružile i ambasadorice projekta – Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.

Jedna od ambasadorica ovogodišnjeg Nacionalnog dana albuma, Nika Turković, komentirala je: Izuzetna mi je čast biti jedna od ovogodišnjih ambasadorica NDA-a, jer kao kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni, sve više i više osjećam potrebu isticanja žena u glazbi, posebice na ovoj našoj ‘maloj’ sceni. Mislim da nas ima mnogo i da smo često iza kulisa, a da radimo velike stvari koje češće treba slaviti. Ovom prilikom upravo za to imamo prostora i na tome sam beskrajno zahvalna.

Ovogodišnji Nacionalni dan albuma koji obilježava slavlje žena u glazbi stvara savršenu priliku za ponovni posjet ikoničnim i najutjecajnim albumima najprodavanijih žena i umjetnica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice, do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća. U fokusu su također istaknute žene u diskografiji, kao i dionice u široj glazbenoj zajednici.

Proslava 73. rođendana glazbenih albuma i ove godine nam dolazi s naslovom koji potiče čitanje o onome što slušamo. Knjiga 73 priče o albumima povodom 73 godine od prvog izdanja prožeta je inspirativnim pričama i doživljajima glazbenica, autorica, izvođačica. Radi se o četvrtoj knjizi u nizu kojom Hrvatska diskografska udruga od zaborava čuva glazbena djela žena i slavi ljepotu koncepta glazbenog albuma.

Autor knjige, Zlatko Turkalj Turki, donosi priče o ženama u glazbenoj industriji te kroz 36 zanimljivih intervjua ističe njihovu važnost, uspjeh i moć u riječima i interpretacijama. Posebnost ovog projekta jest i u tome što izlazak knjige prati radijski dokumentarni serijal ‘Žene u glazbenoj industriji’ koji se emitira na Drugom programu Hrvatskoga radija, ponedjeljkom od 14 sati u emisiji Music Pub, te dvostruki vinil koji je sadržajno (pjesmama) svojevrsni soundtrack te vrijedne glazbene zbirke. Vjerujem kako će svaki od intervjua u knjizi biti zanimljivo štivo dobrim poznavateljima glazbe. – kazao je Zlatko Turkalj Turki.

Knjigu prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify. Uz to, u glazbenim prodavaonicama svi ljubitelji glazbe moći će kupiti glazbene albume uz prigodne popuste diljem Hrvatske.

Moglo bi Vas zanimati