08
lis
2021
Vijesti

Cantus Ansambl najavio bogatu koncertnu sezonu u godini u kojoj slavi 20. rođendan!

Cantus Ansambl

Cantus Ansambl /Vedran Metelko

share

U godini u kojoj slavi veliku, 20. obljetnicu od osnutka, Cantus Ansambl je najavio novu koncertnu sezonu, koja počinje 11. listopada koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati.

Pod ravnanjem svog umjetničkog voditelja, maestra Berislava Šipuša te uz gostovanje iznimne sopranistice Lidije Horvat Dunjko, ansambl će na ovome koncertu, kao i u ostatku svoje sezone, predstaviti program kojim se osvrće prema nekim istaknutim ličnostima glazbene povijesti, ali i gleda naprijed, prema budućnosti suvremene glazbe, praizvedbama novih djela najmlađih hrvatskih skladatelja.

Prvi koncert sezone prisjeća se tako nedavno preminulog skladatelja, akademika Rubena Radice, kojem će se počast odati izvedbom njegovih Trois mélodies za sopran i osam instrumenata, a pionir suvremenog izraza u Hrvatskoj i Radičin profesor – Milko Kelemen – svoje će mjesto u programu naći djelom Études contrapuntiques za puhački kvartet. Koncert nosi posvetu i dvama značajnim inozemnim skladateljima – u povodu 140. godišnjice rođenja Béle Bartóka i 50 godina od smrti Igora Stravinskog ansambl će izvesti Bartókovu skladbu Contrasts za violinu, klarinet i klavir i Stravinskijev Septet za klarinet, fagot, rog, klavir, violinu, violu i violončelo.
Koncert će biti zaključen novom skladbom mladoga autora Jurja Marka Žerovnika, koji je kompoziciju diplomirao 2018. godine u razredu Frane Paraća. Circles za komorni ansambl jedno je u nizu njegovih djela povezanih s arhitekturom i geometrijom.

Neka od djela koja će Cantus Ansambl izvesti 11. listopada u HGZ-u publika će imati priliku čuti i tri dana kasnije na XXVII. Danima Milka Kelemena u Slatini.

Tijekom bogate koncertne sezone, Cantus Ansambl će osim u Zagrebu nastupati u Beču i Ljubljani, a detalje gostovanja objavit će naknadno.

Cantus Ansambl, koji djeluje u okrilju Hrvatskog društva skladatelja, jedini je hrvatski ansambl za suvremenu glazbu koji se može podičiti kontinuiranim djelovanjem, sada već duljim od 20 godina. Koncertni ciklus Cantus Ansambla postao je istinska škola povijesti i suvremenosti Nove glazbe, šireći iz godine u godinu svoj doseg, pobuđujući interes za suvremenu glazbu te potičući njezinu valorizaciju i shvaćanje, stvarajući „novu publiku za novo doba“. Konzistentnost ansambla osiguravaju njegovi članovi, vrsni i istaknuti instrumentalisti, a sve ove godine ansambl djeluje u gotovo istom postavu, oslonjenome na dvije peteročlane instrumentalne skupine, gudačku i puhačku.

Moglo bi Vas zanimati