17
tra
2024
Vijesti

Križevci, 27. i 28. travnja

Najavljen Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus

share

Međunarodni glazbeni festival komornih sastava i orkestara Sonus, Križevci 2024. koji je nastavak devetogodišnje tradicije Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus, održat će se 27. i 28. travnja ove godine.

Festival se održava u godini u kojoj se obilježava 150. godišnjica osnivanja Tamburaškog zbora Plug u Križevcima – prvog tamburaškog orkestra s dirigentom u svijetu; 211. godišnjica osnivanja prvog Hrvatskog glazbenog zavoda; i 79. obljetnica osnivanja Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Glazba je u Križevcima, ne samo izričaj umjetnosti, već i dio lokalnog identiteta.

Natjecanje se održava u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma Križevci i Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige Križevci u 4 discipline: Mali komorni sastavi – duo i trio, Mali komorni sastavi – kvartet i kvintet, Veliki komorni sastavi – od 6 do 12 članova i Orkestri – više od 12 članova, koje su podijeljene po dobnim kategorijama. Svaki pobjednik discipline prema odluci Ocjenjivačkog suda osvaja novčanu Grand prix nagradu. Na natjecanje je prijavljeno 19 komornih sastava iz Hrvatske, 1 komorni sastav iz Nizozemske te 4 orkestra iz Hrvatske. Ukupno to čini 24 sastava i orkestra sastavljeno od 150-ak glazbenika svih dobnih kategorija koji izvode isključivo glazbu umjetničkog karaktera. 

Ocjenjivački sud čine priznati domaći i strani glazbeni pedagozi i dirigenti: red. prof. art. Anđelko Krpan (Hrvatska), Miro Saje, prof. (Slovenija) i Igor Kudeljnjak, prof. (Hrvatska). 

Uz natjecanje, natjecatelji će održati i revijalni koncert u nedjelju 28. travnja u 12 sati pred Glazbenom školom Alberta Štrige Križevci te će sudjelovati u povorkama natjecatelja kroz Križevce. 

Obje večeri Festivala održat će se Koncerti pod zvijezdama na Ljetnoj pozornici pokraj Kozmološkog centra Križevci. 

U subotu 27. travnja u 20 sati nastupa virtuozni trio Ethno Blues Classical, križevački dinamični alternative pop duo Kids from the Sky te križevačko-zagrebački alternativni rock bend Flaner

U nedjelju 28. travnja u 20 sati nastupa Festivalski orkestar Sonus sastavljen od Gradskog tamburaškog orkestra Križevci i Gradskog puhačkog orkestra Križevci. Orkestar će izvoditi klasične melodije poput uvertire iz Figarovog pira, Ode radosti, Vivaldijeve Zime i Plesa sa sabljama, preko glazbe iz filmova The good, the bad, and the ugly, La la land, Live and let die, sve do svjetskih hitova ABBA-e, We will rock you, Kashmir, Final Countdown, Fly me to the moon, Let the sunshine in koje će uz orkestar otpjevati Marko Vukić, nova zvijezda showa The Voice zajedno s pobjednikom istog showa Martinom Kosovcem koji će još izvesti spomenutu pjesmu Franka Sinatre, pjesmu Massima Sjaj u tami, ali i svoju novu pjesmu Maštarija. Uz orkestar će još nastupiti solist na bisernici Fran Brleković i solist na pisaćoj mašini Lovro Baričević izvodeći skladbu The Typewriter Leroya Andersona te Dječji zbor Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. U sklopu koncerta održat će se i ceremonija proglašenja pobjednika natjecanja, a nakon nastupa orkestra, publiku će zabavljati križevački glazbenik Štefan Đurković s bendom. SVI KONCERTI SU OTVORENI ZA PUBLIKU S BESPLATNIM ULAZOM. 

Sonus - Koncerti pod zvijezdama

Natjecateljima i posjetiteljima omogućen je besplatan turistički obilazak Križevaca, praćenje natjecateljskih nastupa uživo na kino platnu u chill zoni na Nemčićevom trgu, degustacija prehrambenih proizvoda lokalnih proizvođača te razgledavanje najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj. 

Križevci se održavanjem Festivala Sonus na dva dana pretvaraju u glazbeno i turističko središte pružajući publici da iskusi razne glazbene žanrove, a glazbenicima pruža platformu za daljnji napredak i prepoznavanje. 

Organizatori projekta su Gradski tamburaški orkestar Križevci, Glazbena udruga Opus i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci uz partnere Grad Križevce, Pučko otvoreno učilište Križevci, Destinacijsku agenciju Križevci, Gradski puhački orkestar Križevci, Astronomsku udrugu Perzeidi, Udrugu P.O.I.N.T. i Gradski muzej Križevci. Pokrovitelji projekta su Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Dalekovod, Restoran Tomislav, KTC, Ino-Eng, Tehnodiv, Fortes i Hrvatske željeznice. 

Više o Festivalu moći ćete saznati na web stranici: 

https://gtokz.hr/medunarodni-glazbeni-festival-sonus

Također, sve informacije će biti podijeljene na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram. Za sve informacije možete se obratiti na broj telefona 099 407 4710 ili na email [email protected]. 

Moglo bi Vas zanimati